Пълна проверка до месец на действията на МВР по ДАНСwithme

OFFNews Последна промяна на 11 септември 2014 в 17:47 4976 1

Министърът на вътрешните работи е изпратил на 9 септември специална заповед до всички областни дирекции да бъде предадена информация за предприетите действия на полицията във връзка с охраната на протестите ДАНСwithme. С тази заповед Йордан Бакалов иска пълен отчет до един месец от всички областни дирекции.

Това стана ясно след среща на "Протестна мрежа" с вътрешния министър днес.

Ние искаме да бъде установено както документираното и регламентираното използване на системата на МВР във връзка с протестите, така и нерегламентираните действия. Имаме много аргументирани съмнения, че системата е използвана нерегламентирано и без оставяне на документална следа, коментира пред OFFNews.bg Николай Стайков от "Протестна мрежа".

Един от примерите е изтичането на информация от полицията в случая с хотел "Берлин" в Бояна и телевизия ARTE - за един час единствените хора, които знаят кой е бил там, са полицаите, извикани от охраната на Пеевски. И след час беше упражнен натиск - звъни телефонът на наетия български оператор и му се упражнява натиск да покаже записите, които той по граждански договор снима за ARTE. Очевидно имаме съмнения за изтичане на информация от МВР, каза Стайков.

"Протестна мрежа" излезе и с писмо-искане до Йордан Бакалов, което публикуваме в пълния му вид:

Уважаеми г-н министър на вътрешните работи,

През последната една година българските граждани изразяваха своето мнение и недоволство от управлението на страната, понякога с висока цена. Тези протести не бяха „заплаха за националната сигурност“, а стъпка към осветяването на задкулисния модел на управление и към разрушаването на зависимостите в управлението. През тази една година обаче в обществото се породиха сериозни въпроси относно работата на органите за сигурност в страната. Част от тези въпроси Ви задаваме лично днес:

1. На 20.11.2013 г. В своя доклад пред КСНС Министър Йовчев заявява:

„Към момента структурата на протестите е такава, че могат да се обособят две основни групи. Първата са спонтанно протестиращи, които търсят промяна в процесите на държавното управление. Втората група са мотивирано протестиращи. Тази група все повече нараства, а реалните й организатори вероятно преследват политически цели.”

В целия доклад се говори за „спонтанно протестиращи“ и „мотивирано протестиращи“.

* От къде министър Йовчев има такава информация? Какви оперативни действия са извършени и на какви други доказателства се основава твърдението за „мотивирано протестиращи“ „организатори, които преследват политически цели“?

* Кои са вътрешно оперативните действия и документи, на които се основава този доклад за КСНС в частта си относно „вътрешно-политическата криза“?

2. Какви данни е предало МВР на парламентарната комисия разследваща финансирането на протестите?

3. Кои служители са правили справки в системите АИС БДС, ИИС “Справки“, АИС “Централен полицейски регистър”, АИС КАТ. На какво основание са правени тези справки, за кого са правени и спазени ли са изискванията за това?

4. Къде се съхранявани и как са използвани правените ежедневно видеозаписи, снимки на протестиращи и събираните лични данни на граждани, участващи в протестите?

5. На 15.11.2013 г. министър-председателят Пламен Орешарски заявява публично:

„Досега има няколко случая, за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично.

Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство, не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи”

* На какви „оперативни данни“ се основава изказването на Пламен Орешарски? Кой и на какво основание е събирал оперативна информация за протестиращи държавни служители.

6. На 10.06.2014 г. е проведена среща между Държавна агенция за технически операции /ДАТО/ и около 40 представители на интернет доставчици по покана на агенцията. От доставчиците е поискано да монтират оборудване, чрез което ще се следи целия интернет трафик в България – т.е. съдържанието на информацията от е-мейл, скайп, социални мрежи и пълния достъп до кореспонденция. С каква цел е проведена тази среща? Как органите на МВР ще гарантират, че оборудването за прихващане в реално време няма на нарушава основни права и свободи на гражданите и България няма да се превърне място на постоянен контрол и наблюдение на службите? Това са реални притеснения на българските граждани и медии (прилагаме статии отразяващи събитието и писмо от ДАТО до доставчиците, както и становище на специалист в областта).

7. Защо по време на протестите полицаите бяха без обозначителни знаци? Кой е разпоредил и разрешил това? Кой е актът, който позволява на полицаите да нарушават Закона за МВР? Защо имаше полицаи с черни маски? Има ли разпоредба, която позволява използването на маски? Има ли потърсена отговорност на полицейски началници, които са позволили тези нарушения?

8. Как се стигна до „нощта на белия автобус“ и кой е командвал тази операция?

9. Каква е причината непълнолетната протестираща Десислава Николова да е била разпитвана в СДВР, включително като са й задавани „неофициални“ въпроси относно протестите и други протестиращи? (прилагаме обяснение от Десислава Николова).

10. Защо масово се прилагаше репресивно третиране на протестиращи граждани в периода юни 2013 – август 2014 г.? (прилагаме документи и статии за протестиращи, които са били арестувани по неправомерен начин, били са третирани грубо и унизително.)

Уважаеми министър Бакалов,

Известно е, че значението на думата министър идва от латинският термин за „служител“ на народа. Като такъв ще очакваме от Вас да отговорите подробно на изложените от нас въпроси и опасения сред обществото в България. Опасения, свързани със свободното упражняване на конституционни права, и от друга страна – с все още репресивната и непрозрачна дейност на българските органи за сигурност.

Очакваме от Вас, освен да предоставите на обществото информация по тези въпроси, също и да адресирате проблемите публично в изявление.

Очакваме да проведете обществен дебат по тези въпроси и случаи.

Очакваме също да укажете на служителите на МВР да спазват стриктно законодателството на Република България, да се легитимират при всяка извършена проверка с полицейска карта, да не носят маски по време на обществени операции, да не унижават и репресират български граждани, упражняващи своето право на убеждение, на изразяване на мнение и на публични събрания.

С уважение,

Протестна мрежа

София, 11.09.2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови