Quantcast

Йовчев: Нови избори няма да тушират напрежението

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2013 в 16:33 6017 26

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

 

При съществуващите обществено-политически нагласи едни нови избори няма да доведат до социално-политическа стабилност и намаляване на напрежението в обществото. Напротив, вероятно следващата политическа конфигурация в Народното събрание ще бъде по-сложна и по-нестабилна.

Това се казва в доклада на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, представен пред участниците в Консултативния съвет по национална сигурност при президента (КСНС).

Сложната обществено-политическа обстановка в страната е посочена като един от двата основни риска върху сигурността, след усложнената обстановка в Близкия Изток. 

Предсрочните избори могат да бъдат стъпка или средство за постигане на националните цели, но сами по себе си не могат да бъдат дефинирани като цел, се казва още в доклада, където се прави анализ и на протестната вълна в столицата.

Основният извод на МВР е, че са налице опити за тласкане на спонтанните протести в определена посока.

Налице са определени опити за насочване, включително и на спонтанно протестиращите, в посока, която преследва конкретни политически цели. По този начин обществената енергия често се насочва към погрешни посоки и към деструктивни действия, които няма да доведат до разрешаване на проблемите, се казва в доклада.  

Йовчев отчита още, че на този етап не може да се осъществи ефективен диалог между протестиращи и институциите. "При тази ситуация не може да се осъществи ефективна комуникация между институциите и протестиращите. Спонтанно протестиращите не излъчват лидери и респективно нямат програмни цели. Те не припознават политически субекти, които могат да отговорят на очакванията им", е записано в доклада.

В него се посочва още: "Независимо че поводите за ескалация са различни, причините за възникването на протестите са едни и същи, като повечето от тях са възникнали назад във времето. Една от основните причини за ескалацията на протестите през последните месеци е острото политическо противопоставяне. Агресивното поведение, широкото използване на компроматни кампании, както и опитите за използване на обществените нагласи за постигане на политически цели, доведоха до разделение, омраза и напрежение в обществото. Формира се трайно негативно отношение към политическите партии и хората, които се занимават с политика. Липсата на правила в политическата борба, активното търсене на външна подкрепа и опитите за въвличане на институциите в процеса на политическа конфронтация доведе до намаляване на доверието в тях и дискредитирането им в национален и международен аспект."

Според Йовчев по време на протестите полицейските сили са инструктирани да демонстрират спокойствие, да се въздържат от всякакви действия, които могат да провокират крайни прояви у протестиращите или да повишат напрежението в обществото.  Употребата на физическа сила и помощни средства също са ограничени до минимум, като до задържане на лица се прибягва само при хулигански прояви и грубо нарушаване на обществения ред.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2013 в 08:47

Обучен манипулатор. Забележете как говори - спокойно, тихо.... Добър е, за простите.
Следваща стъпка - забрана на всякакви протести /както в Русия/.
Защо не отменят въобще изборите, нали нищо не променят.
Аз мисля, че хората ще решат дали ще има промяна, а не управляващите!

21.11 2013 в 00:12

Абсолютно съм съгласен - само нови избори няма да тушират напрежението! Нещата ще се успокоят, чак когато получите присъди за всички безобразия, които си позволихте!

20.11 2013 в 22:28

+1000000000000000000000

20.11 2013 в 20:54

Те и да беснеят няма кой да ги подкрепи. А не могат да докарват платени поддръжници всеки ден от страната.

20.11 2013 в 20:20

Няма да се тушира, защото комунетата ще ги загубят и ще почнат да беснеят. Народа не ги иска обаче. Защото не се променят, искат само да крадат и поставят начело си корумпирани фигури. * пъти загубилия избори не им говори нищо, щом може да им осигури работни места в администрацията. Ето това ги води до всеобщо презрение.

20.11 2013 в 19:54

+1

20.11 2013 в 19:53

+1