Йовчев пред КСНС: ЕС не може да управлява ефективно кризата с бежанците

Юлиан Христов 20 ноември 2013 в 15:52 3600 1

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

Анализът на процесите, пораждащи кризата в Близкия Изток сочи, че към момента ЕС няма готовност да управлява ефективно кризата.

Това се посочва в доклад на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред Консултативния съвет за национална сигурност при президента (КСНС).

Според доклада Евросъюзът няма напълно изградени единни системи за имигрантите (в т.ч. и бежанците) и за тяхната интеграция, което не позволява цялостен и интегриран подход при разрешаване на проблемите.

Има несъответствие между политиките. От една страна те насърчават бежанците да търсят закрила в страните от ЕС, а от друга - все още не е въведен принципът на релокация в страните членки на основата на обективни критерии, отразяващи техните реални възможности.

Като резултат от това, европейските страни със засилен миграционен натиск, провокиран от кризата в Близкия изток, поемат непропорционален товар и непропорционални рискове за националната си сигурност. Създават се реални предпоставки за трайни промени в структурата на техните общества и чувствително понижаване на кохезията в тях. Засиленият миграционен натиск е едно от най-сериозните предизвикателства пред националната сигурност на Република България през последните години.

Страната не разполага в достатъчна степен с допълнително необходимите ресурси, административен и технически капацитет за управлението на процеси, свързани с постоянно нарастващ брой нелегални имигранти. Същевременно не е напълно изградена системата за защита на националната сигурност, което да позволи постигане на по-високо ниво на синергия и използване на максималния капацитет на страната за противодействие на рисковете и заплахите, се казва в доклада на Цветлин Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови