Износителите на дървесина отново излизат на протест

OFFNews 31 март 2015 в 12:13 3093 1

Снимка БГНЕС

Износителите на дървесина и дърводобивни предприятия ще излязат за втори път на протест на 1 април. 

Протестът ще започне в 10:30 часа и ще продължи до 16:30 часа, като пл. „Народно събрание“ ще бъде блокиран. 

Износителите на дървесина целят да се отмени Забраната за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, която влезе в сила на 10 март 2015 г. 

Съкращенията в бранша от 10 март до момента са над 1300, а загубите за бизнеса за същия период се оценяват на около 7,5 млн. лв. Такива са пораженията в бизнеса за по-малко от 3 седмици. Ако Забраната не бъде отменена то общата загуба за тримесечния период ще е 40 млн. лв., от които 10 млн. ще са фонд работна заплата, а 18 млн. ще са загубите за сектор държавни горски стопанства.

Забраната е наложена, след като са минали 1/3 от тръжните сесии за годината и 12 млн. лв. са вложени в държавата за дървесина, предназначена за износ, която в момента е блокирана и не може да се реализира на вътрешния пазар.

"Ще продължим с протестните действия, колкото се налага и няма да се откажем да защитаваме интересите на бизнеса, нито ще се съгласим с твърдението, че ние, износителите на дървесина и дърводобивни предприятия в страната, сме виновни за незаконната сеч в България.“, заканва се инж. Димитър Николов, който е износител на дървесина. 

Първият протест на износителите на дървесина се проведе на 18 март. На 24 март пък последва среща с хора от бранша с парламентарната Комисия по земеделието и храните, частично се блокираха граничните пунктове при Свиленград и прохода на Републиката Хаинбоаз. До днес обаче няма диалог между бизнеса и държавата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови