Износители на дървесина блокираха "Капитан Петко Войвода"

OFFNews 24 март 2015 в 15:59 3705 1

Износители на дървесина блокираха за 15 минути днес граничния пункт "Капитан Петко Войвода" заради тримесечната забрана за износ на дървесина, съобщава БНР.

Първоначалната идея била да блокират за шест часа граничните пунктове "Капитан Петко войвода" и "Капитан Андреево".

Това обаче така и не се случи и в крайна сметка и около 50 души - представители на фирмите износители, спряха движението само на граничния пункт "Капитан Петко войвода".

Блокадата не предизвика струпване на превозни средства.

Протестиращите поискаха отмяна на тримесечния мораториум за износ на дървесина, който е в сила от 10-и март. Според тях забраната за износ на дървесина е наложена от лобисти, които имат интереси в бранша.

"Този мораториум е абсолютно лобистки акт на Народното събрание. Този мораториум защитава единствено т.нар. български фабрики. А в България няма български преработвателни предприятия. Големите фабрики са чужди. Фабриките с налагането на мораториума свалиха цената с 8 лева. В момента се канят да я свалят с още 8 лева", каза един от демонстрантите- Димитър Топалов.

Според Росен Калпачки, собственик на фирма в Благоевград, износът продължава и сега, въпреки мораториума, след заплащане на определена сума пари.

Протестиращите казаха още, че заради неизпълнени договори търпят огромни загуби, а работниците заявиха, че не могат да изхранват семействата си.

Според износителите на дървесина вече има данни за фирми, които са започнали да освобождават работниците си. 

Изчисленията на бранша сочат обща загуба от 40 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!