Износители на дървесина излизат на протест

Offnews Последна промяна на 18 март 2015 в 09:18 1485 6

Снимка БГНЕС

Работници от дърводобивни предприятия излизат днес на протест пред парламента срещу забраната за износ на дървесина. Според изчисленията на специалисти от бранша тримесечният мораториум ще доведе до съкращаване на 8 хиляди работници и големи загуби за държавния бюджет, пише БНР. 

Едва 16% от изсичаната в страната дървесина се изнася, изчисляват фирмите износители и твърдят, че за всеки кубик могат да покажат точни данни къде и как е придобит. Браншът, обаче задава въпрос - какво се случва с останалите 84 на сто, кой ги проследява и контролира.

Според бизнеса мораториумът ще доведе до бърз фалит в следващите три месеца на над 100 фирми, а още 800 ще бъдат косвено засегнати. Държавният бюджет ще загуби 29 милиона лева под формата на приходи за пристанища, държавни и горски стопанства и транспортен сектор.

Насроченията за днес протест е мирен и цели изслушване на фирмите в парламентарната комисия по земеделие. Ако не бъде отменена забраната, износителите на дървесина ще преминат към ефективни стачни действие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2015 в 11:21

Как така ще изнасят дървесина тия луди ли са? И аз протестирам.

18.03 2015 в 11:20

На вниманието на всички зелени човечета и пратени клакьори: Никоя фирма - дърводобивна, преработвателна или износител не може да се разхорежда с незаконна дървесина. Незаконната сеч се извършва от цигански банди и вместо да подскачате от телевизия в телевизия идете и опазете западния парк от тах ако ви стиска. Такова е положението и около всички населени места в страната, ама ни е страх да го кажем, още по-малко да му се опълчим. Много по-лесно е да сложим етикет МАФИОТИ на цял един бранш и да потриваме доволно ръце от заявената ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ.

18.03 2015 в 11:05

Незаконно отсечената дървесина се изнася от гората с цигански каруци. Никой дърводобивник не би рискувал да му конфискурат камион за 40000 лв. за да открадне дървесина за 2000. Гори и дърводобив е имало от векове и ще има. Не е редно цял един бранш да се поставя в графата МАФИОТИ. Запитали ли сте се, ако се забрани сечта какво става с отоплението на 80 % от населението на страната? Не всички са софиянци на парно и климатици. Ограничавайки работата на дърводобивните фирми веднага отваряме пазарна ниша в която ще се намърдат циганите. И ако сега 10 % от дървата за огрев са незаконни, тогава съотношението ще е обратно.

18.03 2015 в 10:59

Супер. Полицията просто да прибере лидерите на протеста. Очевидно точно те са главатарите на дървената мафия в България. Подкрепям правителството в този случай! Да спрем изсичането на българските гори!

18.03 2015 в 09:33

Да си протестират колкото си искат - подкрепям ограниченията! Дървената мафия трябва да се унищожи и поголомното отсичане на дървета трябва да се прекрати веднъж и завинаги!

18.03 2015 в 09:32

Че тогава да разрешим и кражбите,защото иначе крадците ще останат без работа.