Износители на дървесина излизат на протест

Offnews 18 март 2015 в 09:18 1902 6

Снимка БГНЕС

Работници от дърводобивни предприятия излизат днес на протест пред парламента срещу забраната за износ на дървесина. Според изчисленията на специалисти от бранша тримесечният мораториум ще доведе до съкращаване на 8 хиляди работници и големи загуби за държавния бюджет, пише БНР. 

Едва 16% от изсичаната в страната дървесина се изнася, изчисляват фирмите износители и твърдят, че за всеки кубик могат да покажат точни данни къде и как е придобит. Браншът, обаче задава въпрос - какво се случва с останалите 84 на сто, кой ги проследява и контролира.

Според бизнеса мораториумът ще доведе до бърз фалит в следващите три месеца на над 100 фирми, а още 800 ще бъдат косвено засегнати. Държавният бюджет ще загуби 29 милиона лева под формата на приходи за пристанища, държавни и горски стопанства и транспортен сектор.

Насроченията за днес протест е мирен и цели изслушване на фирмите в парламентарната комисия по земеделие. Ако не бъде отменена забраната, износителите на дървесина ще преминат към ефективни стачни действие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови