Югозападният университет вече е окупиран

OFFNews 06 ноември 2013 в 19:12 3000 14

Югозападният университет в Благоевград
Югозападният университет в Благоевград

 

Студенти окупираха учебна зала 501 в Първи корпус на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Те се решиха на тази стъпка минути след 16 ч. днес, съобщава Радио Благоевград.

Ще останем в залата до оставката на правителството на Пламен Орешарски. Към този момент сме само деветима колеги от различни специалности, но очакваме към нас да се присъединят и други, ангажирани с проблемите в държавата, заяви студентката Мариела Монева.

Имаме най-необходимите неща, за да издържим на окупацията. Смятаме към този момент да не блокираме Първи учебен корпус, не пречим на другите колеги, които смятат да посещават лекции. Действията ни не са насочени срещу Ректората и ръководството на висшето училище. Просто отстояваме гражданските си права, обясни Монева пред Дарик радио - Благоевград.

Студентите разпространиха и следната декларация:

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РЕКТОР,

Скъпи преподаватели в Югозападен университет „Неофит Рилски”,

Драги колеги и приятели,

Уважаеми съграждани,

Граждани на България,

В този важен за историята на България момент, в който студентите поемат отговорност за собственото си бъдеще и се обединяват в името на демократичните ценности, ние, студентите от Югозападен университет „Неофит Рилски” решително и категорично заставаме зад протестиращите си колеги от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, УНСС, НХА, ТУ, НБУ, ПУ, ВТУ, ЛТУ, НАТФИЗ, УАСГ и другите висши училища в страната. Ние искаме да живеем достойно тук и сега – в една европейска България. Искаме заедно да подкрепим справедливите студентски искания за морал,справедливост и прозрачност в политиката, за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната. Убедени сме, че напълно компрометираното правителство на г-н Пламен Орешарски е плод на подмяна на народния вот и управлява по незаконен начин държавата ни - чрез политическо задкулисие, а XLII Народно събрание е делегитимирано и всекидневно подрива и малкото останало доверие в политическите институции на страната. Вярваме, че в политиката моралът има място – и то днес, тук и сега!

Ако не сега - кога?! Ако не ние - кой?! Нека се преборим заедно за бъдещето си! Нека с дипломите си допринесем за България и останем! Искаме да сме граждани на демократична страна, в която гражданските ни права не се нарушават, където законите се спазват категорично от всички, в която управляващото ни правителство се бори да защити интересите и благото на народа, а не на определени олигархични кръгове или мафиотски структури . Искаме да сме част от общество, в което ценности и морал са поставени на висота и се ценят, а не се ползват шаблонно и клиширано, за да бъдат оправдания за политическите несправедливости. Искаме да живеем в държава, в която издигането и просперирането в живота става на базата на лични достойнства и качества, а не на връзки и срамни зависимости от миналото. Политиците, както и преподавателите в университетите, трябва да служат за пример на студентите и затова имат дълг да бъдат не само добри специалисти в областта си, но и достойни личности и граждани.

Като студенти настояваме за започване на дълго отлаганата реформа в образованието и се обявяваме срещу постоянното занижаване на качеството му. Обръщаме се към колегите си, които се притесняват, че окупациите ще нарушат учебния процес, с призив да не се страхуват – всяко общество трябва да има смелостта да извърви своя нелек път към промяната в името на по-доброто ни Утре.

Действията ни не са насочени срещу управата на университета, г-н Ректора, нашите преподаватели и нашите колеги!

Вярваме, г-н Ректора ще ни даде правото да изразим гражданската си позиция!

Липсата на елементарна чуваемост от корумпираната, деморализирана и делегитимирана власт, нейните вече четиримесечни цинизъм и безпардонност са причина за това наше безспорно радикално действие.

Ние сме благодарни за всичко, което ректрорът и ректорското ръководство са направили за нашия университет и за защитаването на студентските интереси. Но не ни е безразлична и съдбата на държавата, в която живеем.

Надяваме се на подкрепа, разбиране и че нашето право да изразим гражданска позиция няма да бъде нарушено!

Призоваваме всеки граждански осъзнат и демократично мислещ наш колега и преподавател да се присъедини към нас!

Ние ще протестираме решително и безкомпромисно, докато не бъдат изпълнени следните

ИСКАНИЯ:

1. Незабавна оставка на правителството на г-н Пламен Орешарски и разпускане на 42-то НС.

2. Насрочване на нови парламентарни избори възможно най- бързо,

3. Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена

4. Утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности

5. Подкрепа на инициативният комитет „Чисти ръце”

Делото ни е право и затова сме обречени да победим! Подкрепете ни!

 06.11.2013 г.

Благоевград

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!