Два протеста срещу Орлин Гигов в София и Перник, БХК призова властите за обяснение за смъртта на Силвия

Рени Петрова 25 юни 2024 в 13:44 2442 3

Съдебната палата в София

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Съдебната палата, София

Два протеста ще се проведат тази вечер от 18:30 ч. пред Съдебните палати в София и Перник срещу насилието. Причината за демонстрациите е убийството на украинската гражданка Силвия Киркова от бившия шофьор на МВР-болница Орлин Гигов на 20 юни. 

Събираме се заедно на 25-и юни от 18:30 ч., за да заявим, че бездействието повече няма да се толерира. Отказваме да приемем убийствата на жени за ежедневие. Отхвърляме опитите да се търси вина в жертвата! Имаме нужда от масова солидарност и осезаемо обществено отхвърляне на патриархалното насилие и тормоз", категорични са организаторите.

В началото на 2023 г. съобщихме за побой над украинка, която бе изхвърлена гола и боса от дома на Гигов.

Впоследствие разговаряхме с още жени, които са били жертви на мъжа. Срещу него са подадени общо 10 сигнала за три години - от 2020 г. до 2023 г. 

 имала 10 сигнала срещу него. В средата на юли Гигов отново бе задържан, след като нападна украинката в центъра на София. Бишвият шофьор на МВР-болница бе задържан и няколко месеца по-рано - заради обиди към полицаи в столичен хотел.

Разследване на OFFNews показа и какви са били методите на Орлин Гигов - "Спокойно, знам как да бия, така че да не личи. Ще те вкарам в гипсово корито и ще те лежа. С този нож ще те разфасовам", казвал той на жертвите си, докато ги пребива.

Въпреки множеството арести, обвинения, жертви и нападения Гигов не беше осъден ефективно по нито едно дело. По едно от производствата за домашно насилие мъжът получи условна присъда, която впоследствие бе отменена

След убийството на Силвия Киркова организацията "ЛевФем" организира протест в София, който е подкрепен от "Феминистка библиотека" и Българския хелзинкски комитет (БХК). Демонстрация ще има и в Перник, като и двете събития ще започнат от 18:30 ч. тази вечер. 

Междувременно Българският хелзинкски комитет (БХК) излезе с позиция, в която настоява за обяснение от властите за провала да се предотврати смъртта на Силвия.

"БХК посреща като тежък институционален провал новината за смъртта на Силвия К., за която медиите съобщиха, че е била причинена от партньора й О. Г., но и с особена тревога и съпричастност към близките на убитата", пишат оттам. 

От комитета припомнят, че от 2019 г. не само убийството, но и телесната повреда в условията на домашно насилие, независимо от тежестта ѝ, са престъпление от общ характер, за което следва да се образува досъдебно производство с всички предвидени в него мерки за процесуална принуда, включително за защита на пострадалите.

Първоначално въведените в Наказателния кодекс изисквания за системност отпаднаха от закона с промени през миналата година, вследствие на масовите протести около случая с тежкото посегателство над Дебора Михайлова.

"Независимо от миналогодишния тежък случай, при който О. Г. е нанесъл сериозна телесна повреда и е оставил Силвия К. гола на земята на площадка в блока, където двамата са живеели, той явно е бил на свобода към деня на смъртта ѝ", допълват от БХК.

Според тях властите в лицето на прокуратурата и МВР дължат на обществеността обяснение за това.

"Припомняме, че през 2022 г. България бе осъдена пред Европейския съд по правата на човека заради липсата на навременна реакция от страна на властите по сериозен и ескалиращ във времето случай на домашно насилие, която е могла да предотврати убийството. Съдът установи нарушение на чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека – правото на живот. Задължение по изпълнение на решението имат всички органи на Република България, в това число прокуратурата и МВР", категорични са от Българския хелзинкски комитет.

Те призовават отговорните институции за бърз и безпристрастен анализ на причините, довели до липсата на навременна реакция от тяхна страна по случая.

Още по темата може да прочетете ТУК.

Коментар на редакцията на OFFNews можете да видите тук:

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11421

    3

    bls

    25.06 2024 в 16:21

    "БХК призова властите за обяснение за смъртта на Силвия" - Обяснението за смъртта ѝ е супер просто и се състои от 2 елемента:
    1) Лицето не е осъдено ефективно на лишаване от свобода и до колкото ми е известно няма влязла в сила присъда до момента;
    2) Жертвата след предишния побой се е върнала отново при насилника си и не само това ами и е отказала да подаде жалба срещу него и е отричала какво се е случило (такава поне беше информацията в други медии).

    Държавата не може да ходи на сила да извежда пълнолетни лице от среда, в която те са се поставили съзнателно и доброволно. Ако е имало съмнения в душевното им здраве и е било необходимо принудителна медицинска мярка в психиатрично заведение това се прави с прокурор.

    750

    2

    pr07ecH70r

    25.06 2024 в 14:21

    И 20 протеста да има, корумпираните "колеги" от прогнилата система МВР, пак ще си правят каквото искат. Знам, че най-вероятно е много зает в момента, но ще ми стане меко на сърцето ако Буданов протегне една ръка към Задунайската губерня и тоя мухъл го намерят САМОобесил се.

    60

    1

    Far Rider

    25.06 2024 в 13:54

    Не два, а двеста протеста да направят държавата - мафия няма да се помръдне дори на милиметър.