"3-годишната ми дъщеря кърми куклите си и смятам, че това е нормално" (снимки)

Симона Костадинова Последна промяна на 30 март 2015 в 16:21 10895 63

1/1
Снимка от днешното събитие

"Имам 3-годишна дъщеря и тя знае, че бебето се храни от гърда. Тя кърми своите кукли и не смятам, че по някакъв начин трябва да й натрапя, че това е срамно, грозно или пък неестествено."

Това каза пред OFFNews.bg журналистката от вестник "Дума" Ралица Николова, която има едно 3-годишно момиченце и по-малко момченце и в момента е в отпуск по майчинство.

Тя беше една от майките, които се събраха днес в столичен мол, за да защитят правото да кърмят децата си на обществено място. 

Събитието беше организирано в социалната мрежа Фейсбук и беше под наслов "Да подкрепим кърменето на обществени места". Над 1400 жени бяха заявили, че ще участват. До 14 часа обаче в мола дойдоха едва 15-20 майки, като само няколко от тях реално накърмиха децата си. 

Николова призна, че не е очаквала подобна тема да предизвика такива обществени дебати и обясни, че е решила да се присъедини, защото има мнение по повечето обществени теми, включително и тази.

По думите й имало майки, които се срамуват да кърмят бебетата си на обществено място "поради някакви собствени или натрапени съображения и предразсъдъци". Някои жени хранели децата си само на задната седалка на колата си или вкъщи.

Ралица Николова по време на днешната демонстрация, заедно с по-малкото си дете

Жената каза, че не парадира с това, че е майка и кърми детето си, а просто го храни навсякъде без да се притеснява, защото то не се хранело по определен график.

"От петия ден, от който го изписаха от болницата, той е по парковете и градинките - не го държа вкъщи. За мен този спор е почти абсурден", каза тя, но обясни, че често й се случва да среща неодобрителни погледи на минаващи покрай нея хора.

Тя обясни, че най-често имала проблеми с майките, които са избрали да хранят децата си с шише:

"Не смятам, че някоя некърмеща майка има право да ме нарича ексхибиционист, натрапник или фанатик, защото съм чувала и такива неща за себе си - сектант едва ли не. Задавали са ми въпроси: "Ти до кога ще го кърмиш, до 18-тата му година ли? Това е парадиране". Повечето ми баби са кърмени до втората или третата година и никой не е наричал майките им с такива имена", каза още журналистката.

Според Николова този проблем не е само у нас, защото "има много кампании в световен мащаб, които пропагандират кърменето като полезно за бебето и като несрамно":

"Аз не мисля, че този спор трябва да продължава, защото смятам, че има и по-важни теми, но и по света има такъв проблем и известни жени се снимат кърмещи, и се излагат на показ, за да подкрепят такава кампания. Това означава, че не само в България това е проблем. Така че нека малко да се заприказва и за това"

Друга от майките, които днес се събраха днес в мола, пък беше на коренно различно мнение- че в чужбина подобно отношение към кърмещите жени няма. 

Стефка Цонева е женена за немец и е прекарала доста време в Германия, където нямало проблеми с кърменето на обществени места.

"В Германия абсолютно навсякъде - по улици, по паркове. Лятото, когато е топло, хората излизат по обществени места, виждала съм и майки без блузи. Никой никога не съм виждала да ги гледа осъдително или да им прави забележки или да им казва, че тук не им е мястото", обясни тя.

Жената обясни, че според нея детето й има същите права, каквито има и всеки възрастен човек и може да се храни където поиска.

Всички жени, които присъстваха на събитието, заявиха, че не парадират с това, че са майки и кърмят. Те обясниха, че не търсят медийно внимание.

"С кое трябва да парадирам? С това, че искам да увелича естествения прираст на държавата ни? Няма нещо по-нормално от това човек да има дете. Не знам кой е човекът, който би казал, че ти парадираш, че имаш дете. Това за мен е ниско интелигентно изказване на ограничен човек със сексистко разбиране", каза Цонева.

Докато течеше събитието, административният директор на мола Тодор Кондев не се отдели от майките и техните деца

Той обясни, че от създаването на мола има "проектирани, изградени и функциониращи светли, топли, чисти и уютни заключаващи се помещения", които са пригодени за кърмачки.

"Въпрос на личен избор на всяка една майка е къде ще кърми - дали в общата част или в това помещение", каза той и заяви, че молът подкрепя кърмещите майки.

Той отказа да коментира случката с Деница Панайотова, която била помолена да престане да храни детето си, защото притеснявала посетителите на същия този мол.

"Истината е, че ние не сме получили никакви документи. Не знаем какво иска тя, аз как да отговоря, като не знам какво иска. Тя ходи по телевизията и казва, че няма стая, че е тъмно, че не се заключва", обясни Кондев пред OFFNews.

По време на събитието се появи информация, че част от медиите, които дойдоха да отразят събитието, са били поканени от управителите на мола, но Кондев отрече да има подобно нещо.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.03 2015 в 16:43

Аха!И за това само 15-20 майчета(от иначе 1400 надаващи вой драскачки)отишли на откачената демонстрация на веещи се цоци и масово кърмене на кукли и сукалчета!

31.03 2015 в 16:36

Деца на обществени места просто не могат да се правят. Не за друго, а защото винаги ще се намерят кибици да ти дават акъл. И някой досадник да ти каже:
- Не така, мъжки ! Мръдни, да ти покажа !

31.03 2015 в 16:35

То и акането и пикането са естествен процес. Да почнем да акаме и пикаме дружно в мола, а?

31.03 2015 в 16:18

На първата дама повечето и баби били кърмени до две-три годишна възраст.Колко ли баби има всъщност?

31.03 2015 в 15:47

500 години турско робство и 45 руско си казват думата. По-опростачен народ като българския няма. Живеем още в къмто 1400та година. Да се чудиш как не си завиваме жените в бурки!

31.03 2015 в 15:45

Paula, иска ми се да ти видя твоите тоалети и без да кърмиш къде са ти гърдите!

31.03 2015 в 15:42

Моля да започнат да правят деца на обществени места,защото и в това няма нищо срамно
----------
Определено, голям срам е било, че теб са те направили!

31.03 2015 в 15:42

Доротея, ама много си простичка бе, Доротея.

31.03 2015 в 11:54

Само за да докажат нещо на някой си навряха горките дечица в мола,да вдишват чуждите пръдни и вируси,вместо да са навън в това хубаво време!Пълни откачалки!

31.03 2015 в 09:13

Моля да започнат да правят деца на обществени места,защото и в това няма нищо срамно,"Просто създавате живот".И даже ще е с образователна цел на другите,как се правят нещата.