Надига се протест: Драгалевци потъна във фекалии заради строителството

„Плащаме най-големите данъци, искаме канализация, градски транспорт и да не ни застрояват парка“

Антония Чорева 13 юли 2016 в 17:55 15673 10

Жителите на квартал „Драгалевци“ в София, където живеят основно богаташи и вип персони, се надигат на голям протест. Те са поставили ултиматум от 7 дни на управляващите и ако не бъдат изпълнение исканията им, заплашват да блокират големи кръстовища. Ултиматумът вече тече. Заради масовото строителство в квартала улиците са потънали във фекалии, заради строежа на бул. "Черни връх" пък им спрели градския транспорт и освен това започва застрояване на единствения им парк - местността "Рутината".

Основният им мотив за протеста е: „Плащаме най-големите данъци - а нямаме нито канализация, нито градски транспорт, а сега ни вземат и парка“.

Три искания до Столична община и до омбудсмана Мая Манолова са изпратили жителите на квартала.

Местните, на първо място, са разтревожени от факта, че нямат достъпен градски транспорт. „Въпреки, че плащаме най-високите данъци, от години очакваме да се помисли и да се направи нещо реално за транспортното обезпечаване на квартала“, пишат столичани и продължават с фактите, че няма по-ощетено място в града откъм градски транспорт - има само един рейс, който в момента заради ремонт е с извънградско разписание, няма и маршрутки и учениците не могат дори да ходят на училище. В тази връзка жителите на "Драгалевци" иска да бъде осигурено продължение на линията на метрото до Околовръстния път.

На второ място местните искат веднага общината да им каже с каква цел се огражда местният парк – огромна зелена местност на име „Рутината“, която е единствената за отдих и разходки в квартала. Жителите искат да знаят дали това е поредното строителство в "Драгалевци" (б.а. - кварталът се застроява наред, там изникват постоянно скъпи затворени комплекси, които се продават на висока цена).

„Искаме да изкажем нашето притеснение и огромна изненада от появата на хора, които забиват колове и опъват бодлива тел, заграждайки местност "Рутината“, заявяват те и са категорични, че паркът трябва да остане зелен.

На територията на парка се срещат над 100 тревни вида, много от които лечебни и е единственото място, което се ползва за кацане на парапланеристи целогодишно.

Третото искане от жителите на "Драгалевци" е да им се направи канализация заедно с ремонта на булевард „Черни връх“, който тече в момента. Мотивите им са, че от години чакат да проимат канализация в 21 век и че после ще се наложи новият булевард да бъде разкопаван отново заради това.

Освен това жителите посочват, че откак се строи масово в квартала и заради липсата на канализация, фекалиите се изсипват директно на улицата.

„От десетилетия жителите на кв. Драгалевци са лъгани от всички властимащи по въпроса за изграждане на канализацията. С мотив, че няма такава се отказват ремонти на пътната мрежа. В последните години над околовръстния път се разреши строителство на жилищни блокове, което направи проблема нетърпим за всички живущи.

Повечето от новопостроените сгради заустват преливниците си в реките, а тези, които не са в близост до река изливат мръсните и смърдящи фекални води в уличните канавки или при липса на такава по уличното платно. Миризмата е нетърпима! Въпреки това строителството и издаването на разрешения за строителство на жилищни блокове продължава!“, възмутени са живеещите в "Драгалевци".

Ако нямат отговор с ясни ангажименти от управляващите до 7 дни, те заплашват, че ще използват всички разрешени от закона форми на протест и гражданско неподчинение, включително блокиране на възлови кръстовища.

„Няма да приемем отказ с мотив „липса на пари“. Плащаме най-високите данъци и искаме да видим част от тях реално изразходвани за благоустрояването на квартала“ - категорични са от Драгалевци. Първият протест е днес от 18 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

9

Shoshon

14.07 2016 в 10:47

Да подкрепим "Драгалевци" С DMS ББ президент :)

12006

8

Rumiana Doichinova

14.07 2016 в 10:38

Още през 2007 г. от район Витоша казаха, че има проект за канализация в Драгалевци и всеки момент ще започне изграждането. От тогава минаха 9 г. и явно този момент още не е настъпил. Ходя на гости в Драгалевци и знам, че човек трябва да се движи с повишено внимание по улиците, по които текат мръсни води. Има такива улици, които са с огромни дупки, защото водата тече целогодишно и дори такситата започнаха да отказват да минават през тях. Моите близки не са богати хора, за да си изграждат сами пречиствателна станция или да си асфалтират улицата, на пък за сметка на това плащат огромните данъци. Като се замисли човек, няма как на Столична община да и стигнат парите, след като от 11г. /откакто ГЕРБ са на власт!/ всяка година се ремонтира Цариградско шосе. Излиза, че всички жители на София плащат данъци, за да се краде всяка година безогледно от полагането на асфалт по едни и същи булеварди.

20374

7

Стринка Минка

14.07 2016 в 00:16

Ваню Костов протестър ли е?

12192

4

Stoyan Georgiev

13.07 2016 в 19:43

Подкрепям тези хора.
Прави се улица и след един месец я разкопават за канали или кабели.
Пресен пример е ул. Ралевица в кв. Манастирски ливади.
Иначе е готино да вземеш пари за едно и също нещо два пъти - асфалт.

11751

1

Big Smile

13.07 2016 в 18:22

Жителите на затворени жилищни комплекси протестират против строителството на нови затворени жилищни комплекси!?!