Кърмеща жена съди за дискриминация столичен мол

OFFNews Последна промяна на 23 март 2015 в 11:32 27691 265

Снимка sxc.hu

Българският хелзинкски комитет ще представлява Деница Панайотова по дело за защита на правото на жените да кърмят своите деца на публични места.

Исковата молба е срещу мола, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.

„Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно“, обяснява Панайотова.

Непосредствено след като жената е помолена да преустанови кърменето на обществено място, тя подава жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче, потвърждава, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно и гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра. На подадената жалба Панайотова не получава писмен отговор. Всичко това кара майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила.

В конкретния случай спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си, отбелязват от Българския хелзинкски комитет.

„Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име“, поясни адв. Адела Качаунова от програма „Мониторинг и изследвания“ на Български хелзинкски комитет.

„Правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи“, допълни адв. Даниела Фъртунова.

“Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това“, заключи тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2015 в 17:30

много е грозно да се кърми в мола и е отблъскващо. това е работа за животните да го правят навсякъде

26.03 2015 в 17:25


МНОГО Е ГНУСНО! НЕ ИСКАМ ДА ВИ ГЛЕДАМ. ЖЕНА СЪМ И МИ Е ПРОТИВНО ДА НИ СЕ НАТРАПВАТЕ ТАКА. ХОДЕТЕ СИ У ДОМА И СИ КЪРМЕТЕ. НЕ МИ СЕ ПОКАЗВАЙТЕ. МНОГО Е ПРОСТАШКО.

26.03 2015 в 10:22

ЕЙ, простакеси, не искам да ви гледам провисналите вимета!!!!! НЕ МИ Е ПРИЯТНО!!!!! Селянки прости, стъпили за пръв път на територията на столицата и искате цял свят да види как си кърмите детето, защото според вас това е голям героизъм. МИ НЕ Е. Това, че сте дойки, не ви прави с нищо повече от останалите хора. На никого не му дреме за вас и вашите бебета, не искаме да ни се натрапвате в очите. Аре всички да почнем да серем и пикаем по обществените места, защото е човешко. Фанатизирани глупачки сте вие, неспособни да приемете чуждото мнение.

25.03 2015 в 22:27

@ #262

Я отивай на къра, овца такава! Там можеш да си кърмиш гола до кръста. Няма нужда да се съобразяваш с околните. И не забравяй да вземеш другата овца, Деница! И тя зове за натуралност.

25.03 2015 в 20:48

Ахаха, на тая братче Алия Ошо само и виж ника и прай сметка за ква кукувица иде реч...просто да му се доплаче на човек...

25.03 2015 в 20:31

Направо не си заслужава да те коментирам, много си тъп!!!!! А до всички идиоти и идиотки,дето задават тъпи въпроси, като кво правело бебето в мола,които сравняват срането,пикането с кърменето, вземете се гръмнете,полза от вас няма.Не се чудя що държавата ни ена това дередже!Фактите говорят сами!Живеете в мизерия,улиците мръсни,боклуци навсякъде, сградите са по-зле и от циганско гето.Огледайте се и вижте в каква мизерия живеете!Жалки сте!Живеете в непрекъсната омраза.Шаблона ви за красота са кифлите на пайнер,а за интелект -бареков!!КВо да се очаква от подобна сган,осмеляваща да се нарече общество!!! Да очакваме да оцени човешкото, да види непорочната красота илюбовта???!!Едва ли? А за тъпите тролчета на Мол-а,на които им се плаща дасеят жлъч,и да опорочават нещо толкова чисто,виесте най-жалки от всички!НО ,Но,да не забравямае всичко се връща!!

25.03 2015 в 14:45

Тая майка и всичка като нея,които само търсят популярност и медийна изява защо не се жалват и не се съдят с моловете без да занимават и без това изтормозения български народ .Има много по важни неща които касаят наистина оцеляването на българина от едно кърмене за ,което наистина има стая ,а и не са я нагрубили по никакъв начин просто са я помолили

25.03 2015 в 14:05

От уте всички майки да си вадят гардите кадето им падне дори в ресторантите. Има рагламентирани за това места ако няма да се доизмислят

25.03 2015 в 13:18

@ Алия Ошо

Ах-ах! Потече захар от вашия пост! Толкова сладникаво, та чак ми се догади от тази линия на „Святост, свещенодействие…“

Мммдааа….като пишете за “свещенодействие“…Това ме подсеща, че всичките откачалки и крайни сектантки тук имат РЕЛИГИОЗНО отношение към кърменето, майчинството и себе си. С две думи, се взимат за БОГОИЗБРАНИ същества с мисия! Те са СТРАДАЛКИ и ГЕРОИНИ. Тъпата крава Деница явно подсъзнателно схваща че е тъпа и придобива стойност само ако стъпи на пиедестала с табела. И на табелата трябва да пише примерно КЪРМАЧКА, МАЙКА, ЖЕНАТА НА Х, МАЙКАТА НА У, АДВОКАТ, Д-Р. Без табелата кравата схваща, че е само крава.

Уважаема Алиа Ошо, половината коментатори тук са жени - здравомислещи, нормални и интелигентни. Те не одобряват ПАРАДИРАНЕТО с кърменето и майчинството. Те не одобряват ПОЗЬОРСТВОТО и сантименталното лигавене. Тези здравомислещи жени са стойностни хора, които УВАЖАВАТ СЕБЕ СИ И ОКОЛНИТЕ и не се възприемат като героини на майчинството. Тези жени уважават реда, обществото, цивилизацията, себе си, децата си и съпрузите си. Някои от тях СЪЩО са изпадали в ситуация да си хранят детето на публично място. НО ТЕЗИ ЖЕНИ са си нахранили деца без да се нахвърлят върху околните, без настървено да търсят специално внимание. Защото имат самоуважение, и защото са нормални, цивилизовани жени.

Жената, която си е с всичкия си, е наясно, че кърменето е 1) нормална част от живота й 2) не се перчи с това 3) върши го скромно и отговорно 4) не си навира гърдите в очите на купувачите в мола 5) върши го концентрирана ВЪРХУ ДЕТЕТО си, а не с НАРЦИСИСТИЧНА демонстрация на кърменето.

Та Алиа Ошо, тук няма свещенодействие, драга, става въпрос за обикновено кърмене и обикновена ЛИПСА на възпитание на тази Деница. Ореолът на святост на кърменето, който Ви се привижда, е обикновена налудност, делюзия, самозаблуда.

25.03 2015 в 12:25

Да нахраниш дете е свещенодействие, свещен акт! Нищо не може да стои по-високо от този свят акт - нито търговците, нито политиците, нито институциите! А цялата тази медийна врява преди време се вдигна и срещу една холандска млада жена, която кърмеше детето си в списание Вог. По красива модна снимка не бях виждала, но и тя бе заклеймена, както и днес тази българска майчица, подала гърда пълна с мляко на детенцето си! Значи медиите могат да гърмят с реклама, възхваляваща отрязаните гърди и яйчници на здравата Анджелина Джоли, а в същото време не могат да защитят една майка в правото й да си накърми бебенцето!?
Проблемът е обаче много дълбок и тази сцена с изгонената от мола кърмеща майка е само върхът на айсберга.

Истината е, че няма по-ревниви създания от гейовете!

Ужасно ги боли, че жената е хубава, че е майка, че може да ражда, да кърми, да привлича мъжкия пол! А гейовете няма как да го постигнат женското съвършенство - въпреки напъните си, парадирането си по улиците, законодателството си за някаква си несъществуваща дискриминация, когато всъщност жената е дискриминираната, ограбената, превръщана в някакъв сурогатен придатък на гейските мераци да крадат чуждите деца.
Погледнете европейското законодателство в тази насока и ще осъзнаете всички - жената е подложена на Глобален Геноцид:
- с по-ниското си заплащане, узаконено от ЕС,
- със закона за узаконяване на сурогатството,
- с напъните превантивно да й бъдат рязани гърдите и яйчниците,
- с детските надбавки, които я осъждат на мизерия заедно с дечицата й! - http://aliya.blog.bg/novini/2015/03/25/da-otrejem-li-gyrdite-na-jenite.1348915