Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Законът за личната помощ скара бившите партньори ИТН и БСП

Тошко Йорданов нарече Свиленски "орган от тялото на Нинова"

Ружа Райчева 06 юли 2022 в 10:15 1695 0

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Част от бившите коалиционни партньори -  БСП и "Има такъв народ", размениха остри реплики от парламентарната трибуна заради Закона за личната помощ. Стигна се до обиден намек от страна на лидера на групата на ИТН Тошко Йорданов към председателя на групата на БСП Георги Свиленски. 

Всичко започна с настояването на ИТН техният законопроект, предлагащ заплащане на личните асистенти на деца с увреждания и през почивните дни, да стане точка втора в програмата на Народното събрание за утре. След гласуване и прегласуване предложението им не събра достатъчно подкрепа - "за" гласуваха от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и изненадващо - независимите депутати отцепници от ИТН. 

Това предизвика реакция от вносителя на предложението Любомир Каримански, който обвини БСП в безотговорност и нехайство по отношение на такъв важен социален проблем. 

Депутатът от БСП Георги Михайлов му отвърна като призова зам.-председателя на НС Мирослав Иванов да не позволява на народните представители да се държат като "Леля Поли" и че поведението на Каримански е "много грозно".  

Каримански отново взе думата и каза, че чисто приятелски се е обърнал към БСП. Той подчерта, че винаги е гледал да подхожда компромисно към всички предложения и е гледал да ги отрази в бюджета.

"Да се хвалите и поздравявате в петъчния ден за пробит с 900 милиона бюджет просто беше върхът на сладоледа!", отвърна му Георги Михайлов. 

Каримански заяви, че именно лидерът на групата на БСП Георги Свиленски се е хвалил пред БНТ с бюджета и препоръча на Михайлов да не взима думата по този въпрос, тъй като "нищо не разбира". 

По думите на Любомир Каримански този закон е можел да помогне на много семейства, които не могат да осигурят на децата си асистенция през почивните дни, а имат нужда от нея.

"Добре, че г-н Свиленски не чу думите Ви и не може да вземе отношение", пошегува се Мирослав Иванов, но малко след това Свиленски отново взе думата. Той се обърна към Каримански и заяви, че именно ИТН са искали да пробият бюджета и че всички предложения на ИТН са били приети и така бюджетът се е "раздул". 

Лидерът на ИТН Тошко Йорданов реши да се намеси в спора и заяви, че не разбира как човек като Свиленски изобщо се допуска до трибуната:

"Първо БСП плямпаха всякакви глупости, че сме им виновни, че няма да има бюджет. Те и ПП говориха, че няма да има пенсии, защото ИТН сме излезли от скапаното правителство. Сега сме им виновни, че сме приели бюджета - това се нарича шизофрения", каза той и нарече БСП болонки на ПП. 

Тошко Йорданов обяви, че лицемерието в този парламент е върховно и се говорят всякакви неистини пред хората. Депутатът от БСП Иван Ченчев порица Тошко Йорданов за думите му попита кой точно орган от тялото на лидера на ИТН Слави Трифонов е Йорданов и по какъв начин е проводник на негови решения. 

"Може да не ви харесва моя език, но поне е искрен. (...) Относно това кой чий орган е... Добре, Свиленски - вашият председател на групата - кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова е?", попита той. 

След думите на Йорданов Свиленски отиде до мястото му и започнаха да спорят. Зам.-председателят Мирослав Иванов обяви почивка, за да се охладят страстите. 

По време на брифинг в кулоарите депутатите от ИТН изтъкнаха, че от БСП са гласували "против" още по време на обсъждането на законопроекта на ИТН за личната помощ в здравната комисия. 

Oт ИТН отдавна са обещали да направят промени в Закона за личната помощ и неприемането им промените беше предизвикало гнева на майките на децата с увреждания от "Системата ни убива".

След почивката Мирослав Иванов обяви, че Тошко Йорданов е "порицан" заради думите си към Свиленски. Филип Попов от БСП поиска наказанието да е по-тежко и Йорданов да бъде отстранен от пленарната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews