Втори опит: ПП-ДБ мисли за конституционно правителство без Асен Василев

Новата коалиция мисли за кабинет с кратък живот, но без Асен Василев

Йорданка Веселинова 17 май 2023 в 15:05 11648 1

ПП-ДБ

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Брифинг на лидерите на ПП-ДБ в парламента

"Продължаваме промяната - Демократична България" вече обяви, че започва да работи за реализирането на втория мандат. Новата коалиция постави конституционната реформа в основата на втория опит 49-ото НС да излъчи редовен кабинет и обяви старт на преговорите с всички парламентарни групи.

За втория мандат се заговори още в понеделник, когато БСП изненадващо обяви, че спира преговорите за първия мандат и няма да подкрепи проектокабинета "Габриел". Така шансовете за редовно правителство с първия мандат на ГЕРБ се превърнаха в хипотези, тъй като гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН не стигат. (Към този момент ДПС и ИТН не са дали категорично "да" за първия мандат.) Трите формации разполагат общо със 116 гласа, а необходимите за избиране на кабинет са 121. Тук остава една опция - падащ кворум. Така няколко изненадващо разболели се депутати биха могли да помогнат за избирането на бившата еврокомисарка за премиер. От своя страна Мария Габриел днес декларира, че ще изпълни мандата, а в понеделник ще отиде с попълнена папка със състав на Министерски съвет при президента Румен Радев.

Гешев топи шансовете за кабинетa 'Габриел'

Подготвянето на почвата за втория мандат започна в петък по време на срещата между Мария Габриел и лидерите на новата коалиция. Тогава Кирил Петков не затвори вратата за първия мандат напълно и добави, че ще запознаят партийните структури с резултатите от разговора с ГЕРБ. Репликата му дойте в момента, в който Мария Габриел отписа ПП-ДБ като коалиционен партньор. Представители от новата коалиция коментираха пред OFFNews, че този ход е по-скоро маневра, чрез която да се избегнат обвиненията, че ПП-ДБ е тласнала ГЕРБ към кабинет с БСП и ДПС. След това в групата на ПП се е чуло името на Мария Габриел като потенциален министър в кабинет с техния мандат. Тя самата обаче днес категорично обяви, че би отхвърлила подобна оферта.

"Служебно правителство на парламента"

Новата коалиция обаче прави сериозен опит за излъчването на правителство. Към момента всички парламентарни групи без "Възраждане" твърдят, че нови шести предсрочни парламентарни избори са нежелани. Това е и причината, поради която  ПП-ДБ се заговори активно за "служебно правителство на парламента". Тази формулировка се появи за пръв път в интервю на Явор Божанков в края на миналата седмица, според който това е най-добрият вариант в настоящата ситуация. В неофициални разговори депутати от ПП-ДБ все по-често използват тази формулировка. Какво обаче стои зад нея?

Днес на брифинг в парламента ПП-ДБ обявиха, че започват да търсят конституционно мнозинство в 49-ото Народно събрание. По информация на OFFNews срещите с всички парламентарни групи започват следващата седмица, а целта - да "тестват наличието на конституционно мнозинство около няколко едри идеи", както публично декларира Христо Иванов.

Високопоставени представители в новата коалиция са на мнение, че ако има мнозинство за промяна в Конституцията, то отказът да бъде подкрепен кабинет с основна такава задача би бил много труден. Освен това реформата в основния закон сега е все по-вероятна, особено заради казусът с Иван Гешев.

Имена и постове

В новата коалиция разногласията продължават - ПП иска политически кабинет, а ДБ - експертен. Гласът на партията на Кирил Петков и Асен Василев надделя при работата по първото проектоправителство и в крайна сметка в състава на кабинета "Денков 2" бе предложен един от лидерите и редица бивши и настоящи депутати. Пред OFFNews представител от ПП заяви, че след събитията по високите етажи на прокуратурата, приоритетите са се променили и вече основната задача на бъдещия кабинет е не инфлацията, а съдебната реформа. Той заяви, че вече е възможно Асен Василев изобщо да не се предлага за министър. Окончателно решение няма, тъй като темата не е обсъждана в конкретика. Очаква се обаче ПП-ДБ да предложи постове и на кадри на ГЕРБ, които биха работили за промяна на основния закон. Името на Мария Габриел пък се споменавало първо като премиер, а по-късно - като вицепремиер и министър на външните работи.

Тук обаче има въпросителна - колективните органи на ПП-ДБ са дали мандат Николай Денков да предложи свой състав на проектокабинет. Имената обаче не са гласувани и е възможно да бъдат променени. За промяна на номинацията за премиер ще е необходимо ново решение на парламентарната група.

Мненията в новата коалиция дали има реален шанс за подобен кабинет са противоречиви. Не са такива обаче настроенията в ГЕРБ, които са сигурни, че кабинетът "Габриел" ще се случи, но с едно рамо от Корнелия Нинова. Ако първият мандат обаче е неуспешен, новата коалиция ще работи за редовен кабинет с мандат поне 5 месеца - това е реалистичният срок за изменение на Конституцията. Представители от ПП-ДБ заявяват, че ако този кабинет се справи с основната си задача, то той може да работи и година и половина. Точно толкова е необходимо за приемането на всички законопроекти, разписани в програмата, по която работеха от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Вторият опит е последен: Кабинет, или нови избори

Няколко представители от ПП-ДБ коментираха, че последният шанс 49-ото НС да излъчи редовен кабинет се изчерпват до втория мандат. Според тях третият опит е обречен. Кирил Петков дори определи техния мандат като "единственото решение, с което България да не отиде на шести поредни избори".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да преговаря с ПП-ДБ за конституционна реформа. Той обаче декларира, че само с първия мандат може да има правителство. Пред OFFNews източник от ръководството на ГЕРБ коментира, че ако има мнозинство, то ще се види и в първия мандат. От партията на Бойко Борисов са скептични към възможността техни кадри да влязат в кабинет в предложения от ПП-ДБ формат, тъй като "капаните във втория мандат са много". От думите му стана ясно, че влизането на Асен Василев в евентуален кабинет е основният препъникамък, както и че ГЕРБ не разчита на заявката за изтегляне на лидерите на ПП-ДБ от състава на евентуалния бъдещ кабинет.

До момента президентът Румен Радев винаги е връчвал трети последен мандат на БСП, а левицата винаги се е проваляла. Очакванията са, че ако се стигне до трети мандат, Радев няма да изневери на левицата. Вторият допустим вариант е последната папка да получи "Има такъв народ". До момента депутатите на Слави Трифонов се кълнат, че ще работят за съставянето на редовен кабинет. Очакванията в парламента обаче са, че именно те ще саботират процеса, ако им бъде връчен мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

1

Гражданин

17.05 2023 в 23:13

Какво значи конституционно правителство? Това няква нова умнокрасива партенка ли е като "нова коалиция"? Всяко правителство избрано от НС е конституционно.