ПП-ДБ заговори за ''служебно правителство на парламента''

OFFNews 14 май 2023 в 17:52 5526 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Явор Божанков

Най-добрият вариант в настоящата ситуация е едно своеобразно служебно правителство на парламента, каза пред Нова телевизия Явор Божанков от ПП-ДБ.

Изказването му идва след срещата между новата коалиция и ГЕРБ-СДС, след които Бойко Борисов отписа ПП-ДБ като потенциален партньор за правителство и забърза за кабинет с БСП, ДПС и ИТН. На срещата Кирил Петков заяви, че органите в новата коалиция ще се съберат, за да обсъдят срещата, а в телевизионно интервю вчера добави, че не затваря вратата за кабинета "Габриел". 

"Както казаха колегите, държим вратата отворена. Дали Борисов наистина има намерение да мине през тази врата или не, е въпрос, на който аз не мога да отговоря. Ние направихме повече от максималното", коментира още Божанков. 

Той е на мнение, че по-голямото зло са нови избори и кабинет ГЕРБ-ДПС-БСП. Депутатът обаче декларира, че ПП-ДБ не се притеснява да остане в опозиция.

По думите му несъмнено европейски политик, има нужните познания и опит, за да работи за тях. Той обаче добави, че има риск "зад европейското лице на Мария Габриел да се разиграе старият български театър". 

В тази ситуация не е важно кой застава отпред, начело на правителството, а кой крепи и застава зад това правителство. Защото, ако влизаме в Еврозоната с подкрепата на БСП, които искат бюджет с голям дефицит и открито подкрепят референдума срещу еврото, това е малко странно. Ако външно-политическият приоритет на България е укрепване на нашето членство в НАТО и Европа, но в това мнозинство БСП има ключова роля в износа на оръжия в следващата много важна година за войната в Украйна, това поставя друг въпрос. Ако Борисов мисли да сложи едно европейско лице, а отзад да подреди старата схема с ГЕРБ и ДПС, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ да са какво? Декор, индулгенция някаква“, пита Божанков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!