ВОЛЯ: Удостоверенията за български произход са излишни, носят само злоупотреби

OFFNews 08 юни 2017 в 16:45 5586 0

Скандални практики в Държавната агенция за българите в чужбина оповести днес в Народното събрание депутатът от ВОЛЯ Андон Дончев.

Председателят на постоянната комисия по политиките за българите в чужбина поиска да бъде премахнато от правомощията на ДАБЧ издаване на удостоверение за български произход. 

"По същество, това удостоверение е излишно. Агенцията няма капацитет, нито експертиза да проверява истинността на документите за български произход, но е поставена като един вид бариера пред желаещите да получат статут на граждани на Република България. Възлага се на външни фирми проверката за автентичност, което са допълнителни разходи и време. В крайна сметка - всички документи подлежат на проверка в Министерство на правосъдието, ДАНС и МВР, където вече има подготвени експерти. Тъй като и законът има доста несъвършенства, гореизброеното отваря вратички за, да ги наречем, изкушения. Да не говорим, че законодателят за 18 години не си е направил труда да направи правилник за приложение на закона, с което възможностите за тълкувания могат да бъдат интерпретирани различно", каза Дончев в кулоарите на парламента.

Той се позова на документи, изпратени до него като сигнали. Според проучванията, направени от Дончев и екипа му, са констатирани серия от нередности, които явно ощетяват кандидатстващите за удостоверение за български произход.

Депутатът разкри, че парадоксално броят на подадените молби е по-малък от броя на издадените удостоверения. Освен това, оригиналите на документи се изземват без приемо-предавателни протоколи от служителите на ДАБЧ.

"Обща практика е и да не се издават и никакви писмени мотиви при отказ. Често, в тази ситуацията, не се връщат и оригиналите на хората, което на практика ги лишава от възможност да получат българско гражданство", разкри още Дончев.

Той потвърди, че ВОЛЯ ще внесе законови промени, които ще улеснят процедурата за кандидатстване за българско гражданство, премахвайки необходимостта от издаване на удостоверение за български произход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!