Венета Маджистрели, Глас народен: Въпроси като Истанбулската конвенция и еднополовите бракове да бъдат решавани с референдуми

OFFNews 10 май 2019 в 18:35 1698 0

Публикуваме избрани моменти от интервюто на водача на листата на "Глас народен" за евроизборите Венета Маджистрели, дадено за Дарик радио.

- Подкрепяте ли ЕС да стане Европейски съединени щати с обща армия, с общи данъци? Или Европа трябва да остане на нациите?

- Не - това е моят директен отговор. Не подкрепяме Европейски съединени щати. Когато основата на съюза се клати, не трябва да я надграждаме. Преди всичко трябва да затвърдим сегашната основа преди конкретни действия за по-висока федерализация в бъдеще. 

- Християнски съюз ли трябва да бъде Европейският съюз?

- Той вече е, макар че това не е включено в европейските договори. Знаем, че основните му ценности са човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството пред закона, върховенството на закона и човешките права. 

- Обаче в Европа има редица решение, които не са според християнската религия. Например - да си избира ли човек сам пола, както може в някои държави? За или против сте?

- Директно отговарям: в Европа има ясно разделение между светската и църковната власт. Религиозните въпроси са лично решение на всеки един гражданин на ЕС.

- Трябва ли човек да може да си определя сам пола?

- Предпочитам за едно такова много важно решение да има общоевропейски референдум или референдум във всяка една европейска държава. Не политици, а нека самите хора решат.

- ...и мнозинството да каже дали да има аборти, дали да има еднополови бракове?

- Точно така. И най-вече - при еднополовите бракове шумът, който се създава, е по-скоро обществен и много явен. Истинският въпрос, който според мен вълнува тези хора, е наследяването, пенсионната система.

- Т.е. да има ли правни последици бракът между лица от един и същи пол?

- Точно така. Ние от "Глас народен" винаги сме подкрепяли както директната демокрация, така и референдумите.

- Трябва ли ЕС да приеме Истанбулската конвенция като част от общото европейско законодателство?

- В момента не. Още повече, че Конституционният съд в България вече има решение...

- Това не пречи обаче на европейско ниво да бъде взето това решение, а България, основавайки се на конституционното решение, да атакува пред Европейския съд.

- Съгласна съм с Вашата изказана теза. Но отново повтарям - със създаването на Истанбулската конвенция се разглеждат два различни въпроса. Единият е защитата на децата, жените и други хора, да кажем с увреждания и т.н. Другият въпрос, който тя се опитва да разглежда, е т.нар. джендър идеология. И точно заради това моето предложение е да разделим двата въпроса. Нека да видим как би била гласувана едната част и другата част. Това е най-бързият начин за едно решение, срещу което се изказаха много точки, да не спираме другата част, която е основателна и много добре предложена.

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови