Васил Терзиев дари първата си заплата

OFFNews 18 декември 2023 в 20:02 3097 1

Васил Терзиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев е дарил първата си заплата, съобщи самият той в профила си във Фейсбук. 

"Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция. Малнутрицията е средна или тежка форма на недохранване. Получих 1466.97 лв. за приблизително половин месец на поста. Задържах 1 лев, като символична моя заплата, а останалите дарих", написа той. 

Василев припомня, че още през юли е обещал да дарява заплатата си като кмет за каузи и инициативи на гражданите.

"Винаги съм смятал, че дарението е много личен акт. Аз обаче съм на публична длъжност, дал съм публично обещание и съм длъжен да споделям дали и как изпълнявам обещанията си", допълва кметът на София.

Той обяснява и че даренията не са системно решение на проблемите, както и че осъзнава, че дарената от него сума е твърде малка и няма да разреши проблемите, с които се сблъсква момчето, на което е дал парите. 

"Деян е на 16 г. и се храни предимно с храни за медицинска употреба, за да може да поддържа тегло около 20 кг. Пациентите с малнутриция не могат да усвояват нормалната храна и затова имат нужда от специална храна", обяснява столичният кмет.

Васил Терзиев припомня, че наскоро НЗОК е приела да реимбурсира ентералните храни от началото на 2024 година. До тогава децата и възрастните, които се нуждаят от тези храни, все още разчитат на дарителски кампании.

Кметът на София призовава всички, които могат да подкрепят страдащите от малнутриция, да го направят. Зад тази кауза от години стоят "Национална мрежа за децата", сдружение "Общност Мостове" и още много организации, родители и лекари от цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!