Външно: Няма данни за пострадали българи при опита за преврат в Турция

OFFNews 16 юли 2016 в 19:10 3835 0

Към 17.00 часа българските дипломатически и консулски представителства в Турция не разполагат с информация за пострадали български граждани след опита за преврат, съобщава пресцентърът на МВнР.

От министерството препоръчват гражданите, които са на почивка в Турция, да удължат по възможност престоя си до пълното нормализиране на обстановката.

Публикуваме пълния текст на съобщението на МВнР:

Във връзка с продължаващата напрегната обстановка в Република Турция след опита за военен преврат от 15 юли  Министерството на външните работи информира българските граждани за следното:

▪ Налице са симптоми за овладяване на ситуацията от законно избраното правителство на Република Турция, но рисковата обстановка в страната, включително в района на столицата Анкара, все още не е преодоляна напълно.

▪ Нивото на опасност налага придържане към всички вече направени препоръки към българските граждани, които преминават транзитно през Турция или пребивават временно в страната, включително в турските курорти.

▪ На гражданите, които се намират на лятна ваканция в Турция, препоръчваме да удължат по възможност престоя си до пълното нормализиране на обстановката.

▪ Полетите от и за летище „Ататюрк“ – Истанбул не са възстановени напълно. Изпълняват се единични полети до отделни дестинации. Всички полети от Истанбул до София през днешния ден са анулирани.

▪ Всички ГКПП между България и Турция са отворени за трафик, като следва да се има предвид, че от турска страна се извършват засилени проверки, което води до забавяне на преминаването.

Всички дипломатически и консулски мисии на Република България в Турция работят денонощно, като във всяка една от тях е създаден кризисен щаб, който докладва постоянно на Кризисния щаб в МВнР. Създаден е регистър на българските граждани, потърсили съдействие на дежурните телефони в нашите мисии, както и регистрираните на сайта „Пътувам за“ с оглед тяхното локализиране и своевременното им информиране за развитието на ситуацията. Във всички мисии е създадена организация за приемане на всички телефонни обаждания на българските граждани и тяхното систематизиране.

С оглед оказване на максимално съдействие на българските граждани, пребиваващи в Истанбул, Генералното ни консулство в Истанбул предприе мерки за евакуация на над 50 български граждани от засегнатите райони в града, включително летище „Ататюрк“ и транспортирането им до Генералното консулство.

Осъществен е постоянен контакт с група деца-спортисти, пребиваващи в град Трабзон с преподавател Снежана Аначкова и ръководител Юлия Боянова. Местните власти оказват пълно съдействие на българската група. Групата е в контакт с Посолството в Анкара.

ГК Одрин поддържа постоянен контакт с граничните и митническите власти на Турция, следи обстановката на гранично-пропускателните пунктове и своевременно информира за настъпващите промени. Осигурено е физическо присъствие на служители на ГК Одрин на най-големия ГКПП „Кап. Андреево”- „Капъкуле”.

При евентуално възникване на ситуация, застрашаваща здравето и живота на българските граждани, чакащи пред ГКПП на територията на Турция, е осигурено съдействието на турските гранични власти на ГКПП „Капъкуле” за незабавното транспортиране до болнични заведения в Одрин.

ГК Одрин информира българските граждани и транспортни фирми за динамиката в транспортната ситуация в района на границата, свързана с възможностите за използване на пътната инфраструктура, публичния транспорт, фериботни връзки и др.

Към настоящия момент българските дипломатически и консулски представителства в Република Турция не разполагат с информация за пострадали български граждани.

Информацията е валидна към 17 ч. на 16 юли 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови