Външният министър за самолета в Минск: Това е въздушно пиратство (обновена)

OFFNews 25 май 2021 в 12:57 3979 3

Светлан Стоев

Българското външно министерство коментира ситуацията с принудително приземения самолет в Беларус заради арест на опозиционен журналист.

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът относно личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, аз мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт“, коментира на пресконференция служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

Той отново съобщи, че на борда на самолета не е имало български гражданин, каквато бе първоначалната информация.

Тази сутрин в 9.00 ч. е проведена среща между директора на Генерална дирекция "Двустранни отношения" Василий Такев с посланика на Беларус у нас Александър Лукашевич по повод отклоняването на пътническия самолет в Минск. 

"Представеното от беларуския посланик обяснение по отношение на приземяването на пътническия самолет и задържането на Роман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не бе прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Бе подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО", се казва в съобщение на министерството, разпространено след пресконференцията.

"Реферирайки и към единната позиция на държавите членки на ЕС, намерила израз в приетите заключения на извънредно заседание на Европейския съвет на 24 май, действията на беларуските власти бяха определени като абсолютно неприемливи и окачествени като: „грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците“. В рамките на разговора българската страна неколкократно призова за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС.

Посланик Лукашевич пое ангажимент да предаде изразената от българска страна позиция", посочва българското МВнР.

Светлан Стоев представи днес екипа си в министерството.

"Българската външна политика и основната функция на дипломацията е диалогът от една страна, а от друга – създаване на приятели и контакти в защита на нациолните интереси. Веруюто ни ще бъде предвидимост и приемственост (...) "Тук не стоят партийни интереси на дневния ред, а национални интереси. Всеки от нас защитава всеки един от тях, независимо каква позиция заема", коментира той.

Двама заместник-министри ще работят в екипа на Стоев.

Румен Александров, който ще отговаря и за приоритетите в областта в договорните отношения и преговорната рамка със Северна Македония и процеса на разширяване на ЕС. Той ще бъде активен на европейската активен. Той е бивш заместник-министър на външните работи в периода 2014-2015 г. Завърнал се е от посланическа мисия в Нидерландия.

Другият заместник-министър е Зарица Динкова, която има опит в европейските институции като политически съветник в Европейския парламент. Завършила е „Международни отношения“ в УНСС. Има специализации в Мадрид. Тя ще помага на вицепремиера, отговарящ за Плана за възстановяване и устойчивост, който ще бъде внесен в Европейския съюз.

Яна Дочева ще е началник на кабинета на министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

2

Nick Ivanov

25.05 2021 в 15:47

Да ни светне тоя вуйо:
1.Как беше подслушван телефона на Меркел в Германия, свързано ли е това с шпионската техника щатско производство в мобилните оператори?
2.По какъв начин американците ловят и отвличат чужди граждани по летищата на Малдивите, Сейшелите, Тайланд и пр.? Свързано ли е това с достъп на службите им до личните данни в резервационните системи на полетите, хотелите, банковите услуги?
3.Какво освен пиратство и да държиш отвлечени и неосъдени хора в незаконната база Гуантанамо?

3007

1

Любомир Ленков

25.05 2021 в 14:53

“За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът относно личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях.”

Ами елементарно, питай Моралес, той ще ти каже дали е било за първи път.