Само 4 месеца ще имаме за подаване на жалба в съда в Страсбург

ОFFNews 20 ноември 2015 в 11:13 2609 0

Срокът, в който може да се подаде жалба в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), се намалява от 6 на 4 месеца.

Това решиха депутатите по време на днешното си заседание. Текстовете са част от ратификация на протокол №15 от Конвенцията за правата на човека, която мина и на първо и на второ четене.

Текстовете предвиждат още кандидатите, които държави предлагат за съдии в ЕСПЧ, да не бъдат на повече от 65 години.

По време на дебатите от БСП, "Атака" и Патриотичния фронт" се обявиха против ратификацията намаляването на срока за подаване на жалба. Те заявиха, че и с досегашните срокове много граждани не успяват подготвят цялата необходима документация.

БСП пък заявиха, че ЕСПЧ не е безпристрастен. Според депутатът от столетницата Валери Жаблянов заяви, че в съда се използва двойни стандарти и решенията се взимат под влиянието на това коя страна идват делата. От партията на Михаил Миков дори заявиха, че съдът се превръща в част от "анонимната европейска бюрокрация".

Жаблянов дори заяви, че конвенцията не трябва да бъде подкрепяна. Съпартиецът му Янаки Стоилов обаче беше на друго мнение - че конвенцията все пак трябва да се ратифицира.

От "Атака" дори поискаха съдът в Страсбург да бъде закрит, защото "освен права има и отговорности, които обаче не се спазват".

От ДПС и ГЕРБ пък защитиха съда в Страсбург. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви от трибуната, че възразява срещу внушенията, които се опитват да правият от БСП.

"Това е съд, юрисдикция. Тя е част от системата на европейската конвенция за правата на човека, която трябва да следи за спазването на правата на човека, дефинирани в тази конвенция. Призвани са да защитават духа и текста на европейската конвенция за правата на човека”, заяви Четин Казак от ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови