ПП-ДБ канят ГЕРБ на преговори за новия кабинет още утре

Кристина Минчева 07 март 2024 в 13:33 836 1

Кирил Петков и Христо Иванов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

ПП-ДБ поканиха ГЕРБ на преговори за новия кабинет утре, "в удобен за тях час", в Народното събрание. Поканата към некоалиционните партньори в управлението идва на фона критики от страна на Бойко Борисов и закани за избори две в едно, въпреки че днес лидерът на ГЕРБ вече коментира какви са очакванията му към Мария Габриел като премиер. 

"В ръцете си държа поканите към Мария Габриел, Борисов и техния преговорен екип. Каним ги в петък, в удобен за тях час в Народното събрание, за да започнем преговорите. Като основни теми, от наша гледна точка, ще бъдат реформите в регулаторите, правосъдната система и всичко, за което сме говорили до момента, за да проверим дали имаме обща визия за България или не. На тази база ще продължим разговорите с идеята да се осъществи мандата на Мария Габриел", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в кулоарите на парламента.

По думите му, ако заедно с ГЕРБ направят регулаторите независими, то разговорите за министрите са второстепенни. Според Петков смяна на финансов министър е "безумна идея", защото основен приоритет е влизането на България в еврозоната. 

От своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов добави, че "ние преговаряме с когото трябва, за да си свършим работата".

"Аз нямам абсолютно никакво намерение да заемам кресла (министерски- б.а). Ще преговаряме, с когото пратят (ГЕРБ-б.а)", каза още Иванов и подчерта, че до него не е достигала информация преговорите да са открити за медиите.

Вчера с пълно мнозинство парламентът гласува оставката на кабинета "Денков". Това разгневи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че "няма никаква надежда" и отиваме на избори 2 в 1 заради ПП-ДБ. 

Парламентът прати кабинета ''Денков'' в историята

На 5 март, когато се проведе Националното съвещание на ГЕРБ, Борисов обяви, че с проекта за коалиционно споразумение дават последен шанс на партньорите си от ПП-ДБ.

ГЕРБ реши: Опитват да превърнат сглобката с ПП-ДБ в коалиция

Преговори за новия кабинет ще има в петък, събота и неделя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!