Парламентът прати кабинета ''Денков'' в историята

ГЕРБ и ДПС оставиха ПП-ДБ сами да защитават кабинета на Николай Денков

Йорданка Веселинова 06 март 2024 в 11:17 2802 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Премиерът Николай Денков излиза от пленарна зала днес

Парламентът прати ротационния кабинет "Денков" в историята. Преди минути с пълно мнозинство от 216 гласа "за" Народното събрание гласува оставката на правителството.

Проекторешението е на парламентарната група на ПП-ДБ, която вчера вечерта предложи гласуването на оставката на Денков да е първа точка от днешния пленарен ден. Според Правилника на Народното събрание предложения на групите за първата сряда от всеки месец влизат без гласуване в програмата. Това се случи и днес, като нямаше предложения за разместване на точката.

Вчера премиерът Николай Денков подаде оставката си. Според Конституцията наред с оставката на премиера, оставка подава и цялото правителство. Това е така, тъй като в основния закон няма разпоредба, по силата на която да може да подаде оставка само министър-председателят. 

В началото на заседанието Цончо Ганев от "Възраждане" поиска правителството да бъде в пленарна зала, тъй като днес се гласува оставката му. Докато той говореше, в зала влезе премиерът Николай Денков, но той бе сам. 

Денков обеща анализ на свършеното до дни

Министър-председателят повтори вчерашната си теза, че оставката му не е сцена от политически театър, а спазване на поето обещание още от декларацията за общо управление отпреди девет месеца. Денков заяви, че до дни ще бъде представен анализ на свършената от кабинета му работа.

Възраждане: ПП-ДБ връща на власт ГЕРБ

Искра Михайлова от "Възраждане" каза, че ПП-ДБ е параван на ГЕРБ. По думите ѝ, ако има ротация, то ПП-ДБ ще върне ГЕРБ на власт. Тя припомни един от предизборните слогани на обединението - "никога повече ГЕРБ" и заяви че днес се готвят да възстановят партията на Борисов в Министерски съвет.

Съпартиецът ѝ Даниел Проданов добави, че ПП-ДБ връщат във властта не само ГЕРБ и Борисов, но и Ахмед Доган и Делян Пеевски.

ГЕРБ и ДПС мълчат, само ПП-ДБ защитават кабинета

В дебата депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС изобщо отказаха да участват. След час и половина трибуна само за опозицията съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков взе думата, за да защити премиера Николай Денков, който според него е единственият български министър-председател, който си спазва думата и подава оставка в рамките на поет ангажимент.

"В историята на България няма примери като този - премиер да си дава оставката, защото е дал обещание. Но той не даде обещанието си само пред Вас, но и пред целия български народ. Властта за нас не е крайна цел, а средство за промяна и докато тази промяна се случва, ние ще бъдем тук и ще се движим напред."

Петков добави, че успех на кабинета са конституционните промени, Шенген, приетият антикорупционен закон и бюджетът.

"Промяната ще продължи. Европейското бъдеще на България е пред нас", заключи той.

Малко по-късно думата взе и Явор Божанков, който заяви, че правителство трябва да има и след ротацията, както и че към момента то е безалтернативно.

Последен от коалицията думата взе другият съпредседател Христо Иванов. Той се съгласи с тезата на Божанков, че няма политическа алтернатива, защото няма и политическа идея. По думите му задача на правителството не е било само намирането на подходящата аритметика, но и намирането на съгласия и баланси.

"Това всичко се случи в условията на тежки компромиси, които имат своята цена. Тази цена я плащаме и ще продължаваме да я плащаме."

ИТН: Хората очакват едно нещо - оставката

Станислав Балабанов продължи тезата на "Възраждане" и заяви, че първо ПП-ДБ обещавали да арестуват Бойко Борисов, а после девет месеца управлявали с него.

"Историята ще Ви накаже и ще Ви забрави", заяви той.

Нинова поиска оставката да е стъпка към нови избори

Червената лидерка Корнелия Нинова декларира, че БСП ще подкрепи оставката на правителството, което нарече "порочно заченато". Тя заяви, че единственият успех на ПП-ДБ е формирането на "математически сбор" за мнозинство, което тя определи като достигане до "моралното дъно в политиката".

След това Нинова направи оценка на изпълнението на приоритетите на кабинета Денков. По отношение на първия такъв - "Шенген". По думите ѝ той е изпълнен на 3% и неизпълнен на 97%. Вторият приоритет - "Еврозоната" от 1 януари 2025 г. Според нея е неизпълним и невъзможен. Като такива тя определи и следващите три - намаляване на инфлацията, предоговаряне на ПВУ и изготвянето на механизъм за справедливо разпределение на финансирането на общините.

"Задкулисието седна на първия ред. Стана предкулисие. Корупцията става законна", каза тя.

Лидерът на БСП заяви, че ако ротацията се случи, то корупцията ще се умножи по три. Тя призова днешната оставка да е стъпка към предсрочните избори.

Какво следва: Коалиция, избори 2 в 1 или избори наесен

До избирането на ново редовно правителство кабинетът "Денков" продължава да действа като кабинет в оставка. Предстои президентът да свика парламентарно представените партии на консултации. За този процес няма срокове и той може да бъде забавен с месеци, или проведен за броени дни - и двата сценария са разигравани от президента Румен Радев.

След консултациите президентът връчва първия мандат на ГЕРБ, най-голямата парламентарна групата. Ако междувременно сглобката стане коалиция и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се споразумеят - то Мария Габриел следва да връчи мандата изпълнен.

Ако това не се случи, Радев ще връчи мандата на ПП-ДБ. Ако и втората ПГ не успее да формира кабинет, то президентът трябва да връчи трети, но на избрана от него политическа сила. Тук процедурата не е обвързана със срокове. След провал и на третия мандат се насрочва дата за нови парламентарни избори. Конституционалистът Наталия Киселова прогнозира, че за да има избори 2 в 1 с европейските, то дата следва да се насрочи до 9-10 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!