Quantcast

Първанов се обяви за промяна към президентска република

Ивайло Анев Последна промяна на 28 юни 2014 в 11:55 969 4

Бившият президент Георги Първанов се обяви за президентска република при промяна на Конституцията.

Това стана ясно от речта на Първанов по време на учредителната конференция на политическа партия АБВ - Алтернатива за българско възраждане, която се проведе днес в София.

Днешната дата не е избрана случайно, тъй като рожден ден празнува лидерът на АБВ Георги Първанов.

В словото си при откриване на конференцията експрезидентът заяви, че често днешната криза се сравнява с тази от 1996 г., но ситуацията сега е различна, защото българската икономика е много по-стабилна.

"В същото време кризисните ситуации в политиката са непредсказуеми. Тогава имаше диалог, а днес нещата изглеждат по-различно – няма лидерство и отсъства държавничество и готовност за разумни и работещи решения", подчерта Първанов.

Първанов бе категоричен, че никога досега не е имало такава агресия и противопоставяне. "Очаквах след изборите този възел да бъде развързан, но вместо това той бе разсечен", заяви той.

"Очаквах след изборите да бъдат предложени решения за бюджетната политика, финансовата стабилност, развитието на българската енергетика, която се намира в срив, непознат от десетилетия. Не знаем докъде ще стигне той, а трябва да се вземат стратегически решения за важни енергийните проекти.

"Стои и въпросът за търсене на договорки в рамките на този парламент, за да се реализира още някоя политика, да не кажа далавера. Виждаме стремеж от двете основни партии да затворят политиката в двуполюсен модел, но АБВ ще отстоява алтернативна политика, без да се развива като трети полюс. Бихме могли да изведем България от поляризацията, противопоставянето и липсата на диалог. АБВ трябва да е алтернатива на омразата, злобата и агресията. Ние трябва да отстояваме политика на толерантност и разбирателство", каза още Георги Първанов.

В речта си той допълни, че АБВ ще отстоява "по-леви" идеи и че срещу АБВ стои коалицията на плоския данък.

Първанов обяви още, че при достойно представяне партията би участвала в едно коалиционно управление, но не на всяка цена. Той уточни, че АБВ ще води разговори при един бъдещ парламент само от позицията на силен, убедителен, изборен резултат, само ако може да поставя условия и да участва в определянето на политиката, не да бъде петото колело в една коалиция.

АБВ ще си партнира с всяка национално отговорна политическа формация, която има авторитет и отговорност в обществото. Извън кръга на потенциалните партньори ще бъде ДПС, подчерта Георги Първанов.

Близо 700 учредители дойдоха в НДК за „раждането" на новата лява формация. Първанов бе изключително доволен от сърбания кворум. За разлика от българския парламент ние събираме кворум от раз, пошегува се президентът с два мандата в периода 2002-2012.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.06 2014 в 20:04

Кого го интересува какво са казали Гоце Архароубиеца, Румен Фонтански и прочее АБВГЗ членове??? Ама защо не, ако десет комуниста създадат партии и спечелят по 3 процента на изборите, печели цял народ.

28.06 2014 в 17:11

ами то и сега републиката е президентска, само дето президента живее в "сараи" и не се мярка много по телевизията

28.06 2014 в 12:42

Браво Гоце дано и други комундели си направят лични партии.

28.06 2014 в 12:31

... ега пропаднете вдън земята...