Ограничаване на изборните права на българите в ЕС не било обсъждано

OFFNews 07 април 2017 в 11:36 2531 0

Ограничаване на изборните права на българите в ЕС не било обсъждано

В нито един момент от обсъждането на законопроекта не е коментирано отпадането правото на глас на български граждани, живеещи на територията на ЕС. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на правосъдието Деница Митрова. 

Изявлението беше направено по повод скандала с текстовете за уседналост, които бяха прокарани в Изборния кодекс чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за българското гражданство. Заради текстовете с поста си се раздели Любомир Талев, който е директор на дирекция "Съвет по законодателството". От правосъдното министерство го обвиниха за основен виновник за прокарване на текстовете. Талев твърди, че намеса в текстовете имал лично президентът Румен Радев.

Финалният вариант на законопроекта за българско гражданство не е съгласуван с министъра на правосъдието, заяви днес Деница Митрова, цитирана от БГНЕС. Според обясненията ѝ проектозаконът е готвен от експерти към министерството, и впоследствие е обсъждан с правния съвет към президента. Законопроектът е качен за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството от директора на Дирекция „Съвет по законодателството” в нарушение на действаща заповед от 17 март 2017 и без да бъдат изпълнени разпорежданията на ресорния зам.-министър.  

"В нарушение на вътрешните правила и без знанието на министъра, служителят направи още едно нарушение, опитвайки се да стартира съгласувателна процедура на законопроекта в нередактирания му вариант, преди да е изтекъл срокът за обсъждане. Категорични сме, че с действията си служителят уронва престижа на Министерството на правосъдието. Назначен е след конкурсна процедура за директор на Дирекция „Съвет по законодателството” и изпитателният срок на работа към момента на освобождаването му не е бил изтекъл", заяви Митрова.

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева вече направи заявка да върне Талев на работа. Ако стана министър на правосъдието в новото правителство, ще върна г-н Любомир Талев на работа, защото той е много компетентен. Освен това не може един държавен служител да носи отговорност за подобно нещо, каза тя bTV.

„Абсурдно е да уволниш директор, че изпълнява служебните си задължения", коментира още Захариева. По думите ѝ директорите не са инициатори на законодателството и те не носят вина.

Много от текстовете на проектозакона, с който се въвежда уседналост на всички видове избори и на практика се отменя гласуването в чужбина, са противоконституционни и именно затова всеки отрича авторството му, твърди Захариева.

Въпреки това според нея в него е имало и някои добри предложения. Проблемът обаче е, че не е допустимо подобни законопроекти да се появяват „просто така" в публичното пространство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови