Десните избиратели ще "врякат" за уседналостта, предрекъл шефът на кабинета на Радев

OFFNews 06 април 2017 в 07:40 10324 14

Десните избиратели ще

Десните избиратели зад граница щели да "врякат", когато се прокарат текстовете за уседналостта в Изборния кодекс, но така или иначе "врякат". Това били думи на шефа на кабинета на президента Иво Христов, твърди уволненият от правосъдното министерство Любомир Талев пред Нова тв.

Той беше освободен от поста си на директор на дирекция "Съвет по законодателството" заради гафа с текстовете за уседналостта, които бяха прокарани в преходните и заключителни разпоредби в закона за българското гражданство. С тях се правят промени в Изборния кодекс и на практика ограничават правото на глас на българите зад граница.  

Талев повтори версията си за това, че законопроектът е внесен след настояването на президента Румен Радев и е консултиран със секретаря по правните въпроси проф. Емилия Друмева. Лично президентът искал да се въведе ограничението за гласуване от чужбина, за да се спре възхода на партия ДОСТ. В отговор шефът на кабинета му заявил, че това ще срещне съпротива, разказа Талев.

Той повтори тезата на бившия правосъден министър Екатерина Захариева за това, че няма как да си измисли текст "от нищото" и да го допише в закона. Той обясни, че бил в изпитателен срок, назначен от предишното ръководство на министерството, и не би си позволил своеволия, защото разчитал на работата си.  

Пред bTV Борислав Цеков, който е член на правния съвет при президента, обясни, че такава среща с администрацията на държавния глава е имало, но не знае дали Радев е присъствал на нея. По думите му подобни срещи са рутинни и е нормално, когато се засягат правомощия на президента, каквото е българското гражданство, да има съгласуване.

„Не бих могъл да кажа и да потвърдя такова нещо, разбрах, че това е твърдение на г-н Талев“, каза Цеков в отговор на въпрос дали президентът е бил на срещата и дали текстовете за уседналостта са написани по негово настояване.

Цеков обясни, че отговорност за един законопроект носят хората, които са поставили подписа си под него. „Да се види кой го е подписал, и картината ще стане ясна“, каза той.

Служебният министър на образованието Николай Денков коментира, че в крайна сметка промените в законодателството се правят от парламента, а правителството може да прави предложения. В този случай ставало въпрос за документ, който е публикуван за обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

15

Nik68

11.04 2017 в 15:15

Май не е само врякане, но е почти от всякъде.

11610

13

Prologue

06.04 2017 в 16:59

Преди президентските избори, при среща на Радев с граждани му беше зададен въпрос за кеймтрейлс, той заяви, че до този момент няма доказателства за наличието на такива неща, но ако се наложи ще направят разследване.
За въпросната проява на нашия президент, с желание да направиш хубаво, в крайна сметка стана лайна с говна. Интересно как се сети/ха за турското вмешателство в България, като то е налично от десетки години. Но като писнаха от Европа за Турция, българската реакция не закъсня. Странно как все мучите как Европа влияела на българските решения, а сега някак, като ви отърва мълчите като пукали, ПАТРИОТЧЕТА мили. И вместо да изнесат информация за реалните вмешателства от турска страна се хванаха с някакви пикливи 2 до 5% избиратели, които ЯВНО са голяма заплаха за България! Ама вие вЕрно ли?

77927

12

El Commandante

06.04 2017 в 13:04

Хахах каква забрана на кемтрейлс бе, тъпак неук, деба измислената пасмина...

9116

10

Йордан Бояджиев

06.04 2017 в 10:56

Един БЪЛГАРСКИ политик се появи(ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ) и хиените ентеликтуалци от соросоидната пасмина го налазиха!
БЕДНА БЕДНА БЪЛГАРИО!

16008

9

Nik68

06.04 2017 в 10:51

Много вероятно е това "врякане" да изяде още глави. Да не се размине само с това малко бушонченце Талев.

17439

8

мнение от IP

06.04 2017 в 10:27

Ммм..супер. Хубаво е някой да знае кога ще се вряка. Че Станишев не знаеше.