Иванов: Абсурдна е идеята, че има норма колко души да осъдим за корупция

Симона Костадинова 27 февруари 2015 в 14:53 1649 0

"Не мога да твърдя, че познавам всички работни варианти на текста, но това с 30 души сами разбирате, че е абсурдно да е записано. Не знам от къде се появи тази информация. Няма 30 души, абсурдно е това".

С тези думи министърът на правосъдието Христо Иванов коментира пред журналисти в МС информацията, че бъдещото звено за борба с корупцията има за цел да осъди и вкара в затвора поне 20-30 осъдени корумпирани от високите етажи на властта.

На днешното си заседание Министерски съвет одобри доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината, която анализира антикорупционните и предлага насоки за превенция и противодействие на корупцията.

Именно в този доклад е записано, че трябва да се изгради ефективна система от антикорупционни органи.

Иванов поясни, че това ще се случи, като се създаде единно координирано звено. Той обаче обясни, че все още не са обсъждани конкретни предложения за структурата му и на този етап няма как да се навлиза в конкретика.

"Звеното ще се създаде на бъде създадено на базата на опита на прокуратурата, който така или иначе беше валидиран с последния доклад на ЕК, макар и с уговорката, че резултати няма", обясни Иванов.

Той добави, че въпросното звено ще бъде за наказателно преследване по високите етажи на властта и за това трябва да координира работата на Главна прокуратура, МВР и ДАНС.

„Топката сега е в тяхното поле, за да предложат необходимата рамка, която се очаква да не изисква промени в законодателството. Имаме време до късната есен, когато ще се пише новия доклад, за да видим до къде е стигнало това нещо. ", загатна министър Иванов и обясни, че именно те трябва да предложат рамката за действие на звеното", обясни министърът.

Иванов допълни, че няма как новото звено да има определен бюджет преди да е създаден рамката му, но обясни, че стремежът е да се вмести финансовото в ресурса на сега съществуващите органи- Сметната палата, Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, НАП.

Министърът каза още, че съдбата на БОРКОР не е обсъждана и уточни, че част от функциите, които има това звено трябва да се използват по-добър начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!