Спецзвено ще вкарва корумпирани политици в затвора

Ива Оприкова 27 февруари 2015 в 10:03 5756 12

Снимка Thinkstock/Gulive

Създаването на специално звено по румънски модел, което ще разследва всички политици, министри, висши чиновници и шефове на агенции - това е посочено в доклад, озаглавен "Стратегически насоки за борба с корупцията", който се очаква Министерският съвет да разгледа на заседанието си днес по предложение на вицепремиера Меглена Кунева.

Правораздавателната система в България досега разполага с всички необходими органи за борба с корупцията - Сметна палата, Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси, и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, и Агенция за държавна финансова инспекция, и ДАНС, и специализирана прокуратура за дела срещу организираната престъпност, и Национална следствена служба за разследвания срещу лица с имунитет. Резултатите от българската борба с корупцията обаче досега са печални.

Наред е създаването на нова структура, която си поставя за цел да има поне 20-30 осъдени корумпирани от високите етажи на властта с влезли в сила ефективни присъди. Документът е подготвен от работна група, водена от зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев. Върху него през март трябва да бъде написана цялостна антикорупционна стратегия на България. 

Спецзвеното ще се занимава единствено със случаи, при които щетите за бюджета надхвърлят един милион лева или поисканият подкуп е над 100 000 лв. За да бъдат постигнати резултати и да се гарантира независимост на новата структура, ръководството й ще бъде редовно атестирано за постигнатите резултати. Ако поставените цели не бъдат изпълнени, шефовете на звеното ще бъдат сменени. В новата структура ще участват поне 200 прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и данъчни инспектори от НАП.

Как се борят с корупцията от другата страна на Дунава?

Румънците, които винаги досега са били в една лодка с България в мониторинговите доклади на Брюксел за напредъка отчитат: над 280 осъдителни присъди и над 200 млн. долара конфискувани в полза на държавата след доказване на незаконно придобито имущество. Повече от 4000 нови разследвания за корупция по високите етажи на властта, не бе пощаден дори висш прокурор - ръководителя на Дирекцията за борба с организираната престъпност Алина Бика. Окончателни ефективни присъди бяха отсъдени за петима съдии и трима прокурори, за бившия министър-председател Адриан Нъстасе, един от най-богатите хора в Румъния медийния магнат Дан Войкулеску, един действащ министър, четирима бивши министри, един бивш депутат от Европарламента, единадесет кмета.

Всичко това са резултатите от дейността на една-единствена институция в рамките на една година - Националната дирекция Антикорупция в съседна Румъния, единствената държава в ЕС, с която България можеше да се мери по нива на бедност и корупция. Създадена през 2006 г. по време на първия мандат на Бъсеску, дирекция „Антикорупция" към момента е ефикасна и авторитетна институция. 

Румънската структура разполага със собствен бюджет и финансова автономност, собствен щат прокурори, следователи и агенти, със собствени специални разузнавателни средства. Има ексклузивни и неограничени компетенции в борбата с корупцията по високите етажи на властта - занимава се с делата за злоупотреба с власт, търговия с влияние, приемане на подкуп, данъчни измами и др.

За разлика от българския парламент в румънския всички формации одобряват исканията за разследване и арест срещу техни членове, въпросните личности в повечето случаи биват изключени от партиите си. 

В Румъния всеки журналист или медия, които направят разследване за корупция и злоупотреби получават 2% от злоупотребените пари. Създаден е и Специален фонд за разследваща журналистика. Голяма част от румънските прокурори са млади хора със заплати от по няколко хиляди евро и мотивирани да преследват и улавят престъпници. Резултатът е над 20 депутати, десетина министри, висши чиновници, кметове и олигарси в съда и затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!