Глас народен: Наш потенциален партньор в ЕС е движението 5 звезди

Партията на Светльо Витков и Венци Мицов представи кандидатите си за Брюксел

OFFNews Последна промяна на 14 март 2019 в 15:07 4275 1

Глас Народен ще се яви самостоятелно на предстоящите европейски избори, обяви лидерът на партията Светльо Витков. 

Той представи водача на листата Венета Маджистрели и вторият в списъка за Брюксел Ален Попович. Това са млади образовани хора, не са лидери на партии, не са бюрократи, нормални хора са, обяви Витков. 

Бъдещият европарламент ще бъде още по-фрагментиран от сегашния. Очертава се появата на нови групи, но много групи няма да съществуват. Като първата интернет партия в България и от първите т.нар. спонтанни демокрации, смятам, че потенциален партньор на Глас Народен в Европа е движението “5 звезди”, Италия. С тях вече имаме проведени разговори и реализирана среща. Считам, че имаме пресечна точка по отношение на генезиса на създаването на двете формации, както и на желанието за по-пълноценна комуникация с избирателите, заяви Венета Маджистрели.  

Приоритетите, които Глас Народен поставя в програмата си за предстоящите избори за европейски парламент са повече диалог с избирателите, отчетност за работата на евродепутатите, повече прозрачност с цел осветляване на законодателния процес от европейската комисия през европейския парламент до Съвета на ЕС, по-голямо сътрудничество, но със зачитане на отделните идентичности на страните членки, хармонизация в общите европейски антикорупционни мерки, обясни тя. 

Според Ален Попович последната година беше трудна за Европейския съюз. В този дигитализиран свят, който нараства и се променя, защитата на лични данни става изключително сериозен проблем и смятам, че трябва да водим прогресивна и отворена политика към всички иновации и регулации, които могат да ни помогнат да се справим с тези процеси. Ще повдигнем въпроса и за блокчейн технологиите, които все повече навлизат в сектора. Тези технологии ще ни дадат възможност да имаме повече прозрачност и ще улеснят нашата администрация, т.е. ще се даде възможност нещата да се случват бързо и сигурно. Като пример за успешно дигитализиране и внедряване на блокчейн технологиите, Ален Попович даде Естония, в която създаването на фирми и административната работа става много бързо.

В контекста на прозрачността и бързината на на работа, Ален припомни и кампанията за европарламент на Глас Народен от 2014 г., която се реализира изцяло в интернет. Тогава имаше и онлайн гласуване, където хората се включваха активно. Тази кампания показа, че хората имат дигитална грамотност. Тези процеси трябва да се адаптират, така че да бъдат в помощ на малкия и средния бизнес, каза още Попович. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1245

1

rrr11

14.03 2019 в 19:53

Тия къде са тръгнали... чак и партньори си търсят в европарламента. С техните 0,5% гласове, как ще вкарат евродепутат като трябват 6%.