ГЕРБ няма да влязат в пленарна зала до КСНС

OFFNews 12 юни 2014 в 10:02 4302 2

ГЕРБ в пленарна зала

ПГ ГЕРБ подкрепя идеята за провеждане на референдум за промени в изборното законодателство, но според тях този въпрос може да бъде разгледан в пленарна зала само след КСНС при президента, който е насрочен за следващия вторник.

Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група Цецка Цачева. След провала на днешното пленарно заседание, на което трябваше да бъде разгледан въпросът с референдума, Цачева заяви:

"Ние сме "за" пряка демокрация - хората на България да кажат какви трябва да бъдат новите изборни правила, за да бъде преодолян корпоративният вот и ниската избирателна активност. Това обаче трябва да се случи и е възможно вече, при липсата на възможност да работи 42-рото НС, само след консултация при президента, насрочени в рамките на КСНС за идния вторник от 9 ч. Заявяваме, че нашата група ще участва в пленарна зала по темите и въпросите, по които бъде постигнат консенсус при президента за работата до края на това НС. Всичко останало - да говорим днес за авторитет на институция, която от една година българските граждани искат оставката й, е несериозно."

Цачева подчерта, че ГЕРБ ще подкрепят референдума, но изказа скептицизъм, че дори да бе събрал кворум днес парламентът щеше да излезе с решение, тъй като вчера в правната комисия депутатите не успяха да се разберат.

Същевременно в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че заедно с вота на недоверие, утре ще предложи да бъде разгледана и точката за референдума. Ето какво заяви Миков:

"Утре ще има гласуване по проведените разисквания по вота на недоверие, насрочено е и денят ще трябва да започне с това. Ако има кворум, ако тези, които са поискали вота на недоверие, ги няма, няма да има гласуване. А веднага след това ще разгледаме и референдума, мисля да предложа. Тоест, много интересно ще бъде тези, които искат вот на недоверие, ще дойдат ли да го гласуват и тези, които искат да се разгледа въпросът за референдума, ще бъдат ли в пленарна зала. Другото са приказки за пред вас."

Възможно е, въпреки заканите на Цачева, ПГ ГЕРБ да влезе в пленарна зала утре, ако мнозинството успее самостоятелно да събере кворум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!