Галъп: Борисов четвърти по рейтинг, Радев, Каракачанов и Нинова го изпреварват

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2017 в 14:26 18717 17

Румен Радев е безспорен водач в личните рейтинги с доверие 41,7%, а в пакет зад него е Каракачанов (26,1%), Нинова (24,9%) и Борисов (24,6%). Забележимо е и присъствието на Веселин Марешки (18,4% доверие).

Това показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна. Проучването е възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл“.

Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3,5%. Цитираните проценти на доверие са на база всички, а не само гласуващи. 

Според данните на агенцията за социални и маркетингови проучвания, Каракачанов на практика удвоява доверието си спрямо лятото на 2016 г. Сериозен е и ръстът при Нинова.

Загубата в президентските избори очевидно води до негативна тенденция при Бойко Борисов и докато преди той се движеше на нива на доверие около една трета, сега е на около една четвърт, констатират социолозите на „Галъп интернешънъл“.

Паритет при основните партии

Според данните от експресния телефонен сондаж, ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации - 6 формации са над 4%.

Дистанцията между БСП (28,7% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват) и ГЕРБ (27,6%) е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Затова може да се говори за практическо равенство на силите. Трудно е да се определи кой би завършил на първо място в изборите.

От днешна гледна точка в НС ще бъдат още Обединените патриоти (11,9% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват), ДПС (8,2%), партията на Веселин Марешки (ВОЛЯ) със 7,7%, а със сериозни изгледи да е в НС е Реформаторският блок (4,3%) и това зависи много от кампанията, която блокът ще направи. Така конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1.

Сред останалите формации - „Да, България“ (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ (1,6%). При тези формации потенциалът ще трябва да се наблюдава тепърва – в зависимост от това как успяват да се утвърдят и афишират или какви коалиции ще направят.

Традиционно близо 1,5% подкрепа могат да очакват и формации като Български демократичен център (наследник на партия ЛИДЕР), както и ДОСТ. Подкрепата за такива формации обаче се регистрира по-трудно в демоскопски проучвания и затова може да се отчете най-вече условно.

По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като „Движение 21“, „Глас народен“, „Зелените“ и др.

Пояснение: Ползван е закрит въпрос. 79% в сондажа казват, че ще гласуват - това се равнява на около 4.3 млн души. Спрямо избирателните списъци, това означава около 63%. Цитираните по-горе проценти са само на база гласуващи. Разбира се, това са декларативни нагласи към настоящия момент и не могат да бъдат прогноза за това какво ще направят избирателите при самите избори. 1,9% заявяват, че биха гласували с "Не подкрепям никого". Този дял обаче не се калкулира в разпределението на процентите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21662

13

spirit оригиналът

30.01 2017 в 16:15

Единственото безопасно място за Бойко Борисов е властта. Излезе ли от властта, ще трябва да действа по костовски – да си организира секта „Бойковисти от седмия ден“ или „Свидетели на Бойко“, които да му пазят гърба, защото докато си на власт прокурорите са много мили хора и пият кафе с тебе. Загубиш ли властта, прокурорското съсловие се превръща в ято гарвани, което зловещо кръжи над главата ти и ти задава крайно противни въпроси.Борисов не може да си позволи да губи власт и затова той ще използва целия административен ресурс, за да продължи властта си

73928

9

El Commandante

30.01 2017 в 15:53

"Странно, защото около мен хората, които питам "

И петимата?