Джамбазки към Скопие: Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид

Македония реагира остро, Външно се разграничи от евродепутата на ВМРО

OFFNews 30 март 2021 в 12:45 10779 0

Видеообръщение на Ангел Джамбазки, който е водач на листите на ВМРО в Благоевград и Бургас предизвика гневна реакция на Македония.

Във него българският евродепутат казва:

"Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид. Колкото по-силно крещите Вашите лъжи, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде Вашият край. Македония е българска, а България е над всичко."

Освен това той нарича правителството в Скопие "временни управници".

По повод получена нота от посолството на Република Северна Македония в София относно предизборен клип на евродепутата Ангел Джамбазки, МВнР би искало да заяви, че смята въпросния материал за неуместен. Подчертаваме, че посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство, заявяват от ведомството на Екатерина Захариева.

От там допълват, че България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано.

Отбелязваме, че този клип от български политик идва след 3-дневното мълчание на правителството на Република Северна Македония, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания". Правителството в Скопие не само не осъди въпросните публикации, но нарече "реномиран" института, който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия. Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение, заявяват още от МВнР.

А ето и цялото изявление на Джамбазки, което разгневи властите в Скопие:

"Има каузи, които са по-големи от всеки и от всичко. От всяко политическо дребнотемие. По-големи от всяка злободневна политическа тема.
За мен, за нас от ВМРО - такава кауза е Македония.

Македония на тези българи, които я обичат, които я наследиха и които никога не я забравиха. На българите, които живеят в Македония. Македония на тези българи, които изградиха и съвременна България.

Уважаеми, казвам уважаеми от възпитание, временни управленци на нашата, на моята Македония - не можете да живеете в XXI век, без да сте признали XX век.

Колкото повече лъжете, толкова повече истината ще лъсва. Колкото по-настървено изобретявате новата си фалшива история, толкова по-шумно ще се сгромолясат, ще пропадат фалшивите основи, на които сте построили жалкото си настояще. Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид. Колкото по-силно крещите Вашите лъжи, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде Вашият край.
Македония е българска, а България е над всичко."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови