'Долен, див популизъм': НС отхвърли мерки за защита от домашното насилие, яхвайки третия пол

Йорданка Веселинова 27 януари 2023 в 20:14 7016 4

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Надежда Йорданова, вносител на законопроекта

"Долен, див популизъм" - с тези думи завърши продължилото 11 часа пленарно заседание днес. 48-ото Народно събрание се провали като за последно и отхвърли два законопроекта за промени в Закона за защита от домашното насилие.

Депутатите първо приеха, а после отхвърлиха промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), внесени от бившия правосъден министър Надежда Йорданова от "Демократична България". Той падна със 77 гласа "за", 65 "против" и 14 "въздържал се". Депутатите приеха, а след това и отхвърлиха и законопроекта на Корнелия Нинова за промени в ЗЗДН. Лидерът на левицата предлага изграждане на кризисен център във всяка област.

По време на дебатите в социална комисия от Министерството на труда и социалната политика обаче имаха отрицателно становище за втория и не подкрепиха версията на Нинова, тъй като всичко заложено в проектозакона е разписано в други актове и предстои да се случи. От администрацията на омбудсмана изразиха сходно становище и добавиха, че във версията на Нинова няма механизъм за реална защита от домашното насилие.

Липсата на политическа воля и отпорът на БСП и "Възраждане", които яхнаха тезата за Истанбулската конвенция, обаче бламира промените и така този парламент няма да успее да направи никаква реформа, а жертвите на домашно насилие ще продължат да се броят по медийни публикации. След гласуването Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" определи дългия дебат и гласуването с три думи - "долен, див популизъм".

Вместо да защитят жертвите на домашно насилие, БСП и 'Възраждане' заговориха за джендър идеологии

От "Възраждане" опитаха с процедурно трикче да бламират законопроекта. Стоян Таслаков от формацията на Костадин Костадинов поиска проверка на кворума, докато се четяха докладите по текстовете. Обичайно четенето отнема много време, през което повечето депутати не са в зала. Ако се беше оказало, че няма кворум, то заседанието би следвало да приключи. В зала обаче се регистрираха 133 души, а с това опитът за бламиране на промяната се провали.

Нинова vs. Йорданова: Между джендърите и ефективната борба с домашното насилие

В хода на дебата от "Възраждане" заговориха за трети пол и отвеждане на деца и делегиране. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" призоваха представителите на формацията на Костадин Костадинов да посочат къде в законопроекта има такива предложения. Отговор не последва. Оправданието - говоренето по същество било за второ четене. По-късно, заради поредица от недопустими изказвания, Никола Минчев наказа със забележка зам.-председателя на НС Цончо Ганев от "Възраждане".

Иван Ченчев пък заговори за едно от становищата, в които се настоява в обхвата на закона да попадат и лицата в интимна връзка - тоест не само хората в брак или живеещи на семейни начала, а и тези във връзка, които често също са жертви на насилие от партньора си. Социалистът обаче смята с такова предложение са щели да се регламентират отношенията на еднополови двойки.

Как можеше да има реална защита от домашното насилие

Основен принцип в законопроекта на ДБ е, че домашно насилие може да се извършва чрез действие или бездействие. Така се въвежда задължение за близките на малтретирано лице да уведомят компетентните органи за актовете на насилие.

Улеснява се достъпът до правосъдие като се предвижда в срок до 24 часа държавните, общинските органи, лечебните заведения, юридическите лица, които осъществяват дейност по превенция и защита от домашно насилие да препратят молба, по искане на пострадалия, за образуване на производство по издаване на заповед за защита до съответния районен съд. Към момента компетентен да наложи мярка за защита е районният съд по местоживеене на пострадали. Проектът предлага това да е всеки районен съд по постоянния или настоящия адрес на пострадалото лице, районният съд по мястото на извършване на насилието или друг адрес, на който пострадалият пребивава.

Разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, като към извършителите се добавят: лица, на които са възложени грижи за детето или лица, на които детето е поверено; лица, които са роднини по права или по съребрена линия до четвърта степен, лицето, което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство; лице, което е съпруг или бивш съпруг на родителя.

Предвижда се още създаването на Национален съвет, като постоянно действащ колективен орган за осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие чрез координация, наблюдение и оценка на политиките и мерките за предотвратяване и борба с домашното насилие.

Предлага се и създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа. Достъп до данните в системата ще имат МВР, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за качеството на социалните услуги, Държавната агенция за закрила на детето и органите на съдебната власт.

Специализираните услуги ще се предоставят безвъзмездно на пострадалите от домашно насилие независимо дали те са изразили съгласие да сътрудничат за разкриване на извършителя. Сред тях са национална телефонна линия с единен хармонизиран телефонен номер за помощ на лица, пострадали от домашно насилие или в риск, консултативен център и защитено жилище. Освен това извършителят на насилието следва да бъде задължен да посещава специализирани програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева.

Колко още ще се чака?

В началото на лятото миналата година Надежда Йорданова - тогава правосъден министър в кабинета "Петков", изготви промени в Закона за защита от домашното насилие и текстовете бяха внесени в парламента, но така и не бяха гласувани в зала. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков каза пред OFFNews, че работата по текстовете продължава в министерството продължава. Той съобщи, че текстовете са пуснати за междуведомствено обсъждане, сроковете са изтекли и се очаква забавяне заради негативно становище от Министерство на финансите. Заради това в края на ноември ДБ внесе законопроекта за промени в Закона за домашното насилие. Ден по-късно и левицата внесе свое предложение.

Домашното насилие: Между широко затворените очи на държавата и броенето на жертви по черни хроники

Според данни на spasena.org от началото на 2022 г. най-малко 19 жени са изгубили живота си, убити от близки до тях мъже. Тези жертви обаче са преброени по черните хроники в медиите, тъй като държавата не поддържа официална статистика. Това ще продължи и през тази година, тъй като и 48-ото НС не успя да промени нормативната рамка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

4

dolivo

28.01 2023 в 13:41

Патреотите ся женичките им да ги отровят с гъби, заслужават. За кот обичат да си ги тупкат с партиотични юмручета на спокойствие.