ДБ ще обмисли участието си в коалицията, ако не изпратим оръжия. ПП взима решение 'по съвест'

Военната помощ за Украйна може да бъде гласувана с плаващо мнозинство от ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП

Йорданка Веселинова 21 април 2022 в 15:04 2743 0

Снимка Цветомир Петров/ БТА

След петчасово заседание докладът на парламентарната комисия по външна политика така и не беше завършен, а темата за оръжията за Украйна остана за след празниците и поискания от "Демократична България" коалиционен съвет. На този фон "Демократична България" е готова да постави въпроса за военната помощ като гарант за оставането им в коалицията. От ПП, които днес с процедурни хватки бойкотираха темата, пък заявиха, че крайното решение ще се взема "по съвест". 

След три седмици отмяна на заседания на комисията по външна политика и практически блокаж на предложенията за оръжия за Украйна, двете проекторешения едва вчера успяха да влязат в дневния ред народните представители. Това се случи, след като ДБ и ГЕРБ се скараха на председателката на външна комисия заради оръжията за Украйна и настояха ресорната комисия да разгледа исканията им. 

От две предложения за военна помощ за Украйна нито едно не влиза в зала

Изненадващо вчера ПП излезе с контрапредложение за помощ за Украйна, в което обаче не се споменават оръжия. Очаквано, това бе и приетата версия, която обаче днес така и не стигна до пленарна зала заради процедурни хватки.

ПП отново бойкотира оръжията за Украйна с процедурни хватки

Този ход предизвика остри критики от ДБ и ГЕРБ-СДС. И двете парламентарни групи на няколко пъти направиха опити да вкарат точката в дневния ред, но неуспешно. 

Паралелно с това от "Демократична България" заявиха, че са готови да напуснат коалицията, ако парламентът не даде мандат на правителството да предостави оръжия на Украйна:

"Ако вътре няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат", заяви пред БНР доц. Атанас Славов.

Председателят на парламентарната група Христо Иванов беше по-мек в позицията си и заяви, че ДБ няма да поставя ултиматуми

"Ние ще бъдем все по-настоятелни (...) опитвам се да не боравим с ултиматуми, но има реалности и тези реалности са такива, че ако управлението не може да съответства на своята идентичност, каквато я заявява, с действия, то ние няма как да останем част от него. Това не е ултиматум. Да се хвърли страната в избори е много опасно и ние затова сме толкова внимателни (...), но идва момент за повече кураж и повече лидерство."

Иванов смята, че исканата от ПП "техническа помощ" не е функционална и допълни:

"България не може да бъде отделно от своето семейство, от всички страни членки на НАТО, не може в момент, в който неутрални страни като Швеция и Финландия изоставят своите вековни политики на неутралитет, а ние да се държим като страна с неопределен неутралитет".

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пък обвърза блокирания български кораб "Рожен" с решението за военна помощ. По-рано днес и премиерът Кирил Петков намекна същото.

"В Украйна има още един български кораб - "Рожен" в Черноморск и сега приоритетът на цялото правителство е как да защитим живота и сигурността на нашите граждани" - така той отговори на въпрос за позицията на ПП за изпращането на оръжия.

Гюров заяви, че детайлите ще се изчистват в зала и очаква и там също да бъде постигнат консенсус. Именно "детайлите" обаче могат да скарат коалицията, тъй като вчера от ДБ поискаха редакция в проекторешението и заместването на думата "техническа" с "военно-техническа помощ". Днес Христо Иванов категорично заяви, че ДБ ще подкрепи само проекторешение, в което изрично се посочва изпращането на военна помощ.

"Това са много важни решения, които не можем да взимаме на коляно, на крак в последния час, в последния ден. Затова ще отидем с тази нагласа на коалиционния съвет", каза той въпреки че проекторешенията са внесени в началото на месеца, а само това на ПП е предложено в последния момент.

Гюров заяви, че коалицията трябва да вземе единно решение. Това обаче е трудно постижимо заради категоричната позиция на БСП, които заплашват, че ще напуснат коалицията, "ако патрон или калашник замине за Украйна".  

Депутатът обаче допусна, че исканата от ДБ редакция за "военно-техническа помощ" все пак може да бъде приета в зала, тъй като решението на парламентарната група на ПП е "да гласува по съвест". Гюров съобщи, че голяма част от ПП е склонна да подкрепи това предложение.

Това означава, че военната помощ може да бъде приета с плаващо мнозинство. Съдейки от вчерашното гласуване в комисия, ДПС, ГЕРБ-СДС и ДБ са твърдо "за" изпращането на оръжия. Трите групи събират общо 109 гласа, а за приемането на предложението ще са необходими още само 12 гласа, които могат да дойдат от онези от ПП, които ще гласуват "по съвест".

От БСП отказват да коментират темата, а Станислав Балабанов от ИТН заяви, че трябва да бъде постигнат консенсус в коалицията и четирите формации да излязат с единна позиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews