Зеленски към българите: Имате повод за гордост

Пристанище Варна ще стане логистичен център за зърното от Украйна, а Киев ще съдейства за завръщането на морящите от кораба "Рожен"

Рени Петрова 28 април 2022 в 17:35 7944 14

"Бях абсолютно откровен, когато благодарих на министър-председателя на България Кирил Петков. Мисля, че има с какво и с кого да се гордеете", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместен брифинг с Петков в Киев. 

Зеленски допълни, че тъй като е държавен глава на воюваща държава, може да си позволи да съкрати сроковете на безсмислените диалози, но е бил напълно искрен, когато е благодарил. 

Думите му бяха в отговор на въпрос дали България ще остане приятелска на Украйна държава, ако не изпрати военна помощ. "Министър-прдседателят не само иска, но помага на Украйна. Всяка страна помага с това, с което може. Една или друга страна може да има хиляди самолети и да не даде нито един, а друга да няма, но да даде много повече", каза още той. 

Според него България ще остане приятелска страна, тъй като може да помага на Украйна по различни начини - санкции, ремонт на важна техника, подкрепата за присъединяване към ЕС. 

Какво още каза Зеленски 

В началото на съвместния брифинг президентът на Украйна заяви, че Русия убива обикновени хора, разрушава сгради, инфраструктура и детски градини: "64 дни отстояваме, а Русия нищо не успя да постигне и съм сигурен, че няма да постигне нищо освен пренебрежението на всички порядъчни хора в света".

За проведената днес среща Зеленски обясни, че разговорите са били съдържателни. "Обсъдихме всички ключови въпроси. Украйна както никога има нужда от подкрепа, за да отстоява правото на живот и европейската бъдеще. Тази борба не е само за Украйна, а защитаване ценностите на цяла Европа. Точна сега и точно тук се решава дали и другите европейски народи ще могат да живеят спокойно и демократично", добави президентът.  

От думите му стана ясно, че е обсъдена възможността за ремонт на украинска военна техника в България.

"Това е много важно за Украйна. Убеден съм, че това ще е изгодно и за българските компании и икономика. За нас са много важни качеството и сроковете", каза той относно ремонтът на тежка техника у нас.

Зеленски обяви, че страната му е готова да снабдява България с електроенергия и да съдейства за диверсификация на газа чрез трансбалканския газопровод. 

От думите на държавния глава стана ясно, че е постигната възможност за транспортиране на селскостопанска продукция - зърно, от Украйна през пристанище Варна, както и че Украйна ще сътрудничи на българските плавателни съдове, които са блокирани в черноморските пристанища.

Той отново благодари за подкрепа и наложените санкции срещу Русия: "Те са необходими само за това Русия да бъде принудена да търси мир. Санкциите трябва да са мощни, за да не заобиколи Руската федерация ограниченията".

Освен това Володимир Зеленски благодари и лично на Петков за инициатива му за събирането на средства в България за Украйна. Със своя пример вдъхновявате много граждани в света да покажат солидарност", обърна се той към българския премиер. 

От думите му се разбра, че Петков се е съгласил България да участва в следвоенното възстановяване на Украйна. 

Зеленски благодари и на българския народ за гостоприемството, подкрепата и "вълнуващото човешко отношение" към хилядите украински бежанци.

Кирил Петков: Искам отново да се върна в Украйна, за да отпразнуваме победата Ви 

Министър-председателят на България обяви, че иска отново да посети Киев, за да отпразнува победата на Украйна във войната. 

"Благодаря за лидерството, което показвате на свободния свят. Украйна ще спечели тази война, всички демократични държави стоят зад вас. Нямам никакво съмнение, че това ще се случи", заяви Петков. 

Той определи днешната среща като "страхотна" и добави, че двете страни имат много области на подкрепа.

По думите му България ще бъде повече от щастлива да има Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не може да изнесе Украйна.

Премиерът каза още, че е щастлив от това, че Украйна има план за морящите от кораба "Рожен", за да се върнат у нас: "Благодаря за помощта корабът ни да напусне Черноморск, знам, че това не е лесно". 

Петков увери Зеленски, че Украйна има силния глас на България в Европейския съюз. 

"Бях шокиран, когато видях бомбардирани жилищни сгради в малки градове, в които дори няма военни. Видях детска играчка в руините на сграда, ударена от руска ракета - това е война срещу цивилни", каза още Петков.

По думите му никой няма право да казва друго освен война, когато вижда това и не съжалява, че е уволнил министъра си на отбраната за използването на думите "специална операция" (Стефан Янев - бел. ред.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

13

AntiZ

28.04 2022 в 23:33

sashk, днес ли ти натиснаха копчето на поцинкованата ти куха манерка? Я кажи, ти от квотата на радев ли си или на копейкин? Май от втория, че ми се струваш по-проZ

-7090

11

бай Пешо от Перник

28.04 2022 в 22:34

Абе аз съм стар, ама не знам народа да са го питали и да е гласувал за ЕС и НАТО :)

11906

10

Стефан Върлаков

28.04 2022 в 22:25

Бай пешо пернишкия, аферим на това момче, много твърди пешкин момчета излезоха, не като тебе, дето се пишете за винкелджии, ама сте лабави като дърти баби. А ти народа не го мисли,и немой да говориш от негово име - на избори народа си гласува за НАТО и ЕС, За Украйна и не ще и да чуе за евразията...

-7090

9

бай Пешо от Перник

28.04 2022 в 22:16

Това момче няма връзка с реалността, слуша само подбрани подмазвачи, като тук присъстващите, неудобните и истинските мнения на народа се заглушават, както в Украйна.

2210

6

fishcake1

28.04 2022 в 19:24

Казвам го без илюзии: едва ли когато най-накрая бъде изграден този логистичен център във Варна, Украйна ще има излаз на черно море.

14469

5

случайно прочетох

28.04 2022 в 18:38

Подкрепям Петков и Василев, мъжки момчета излезнаха!
Успех младежи!