"Антикорупционна прокуратура" започва работа в края на годината

OFFNews Последна промяна на 28 март 2015 в 14:20 5077 6

Специализираното звено за разследване на корупцията по високите етажи на властта или т.нар. "антикорупционна прокуратура" ще заработи в края на 2015 година. Това е записано в Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията, която правителство трябва да приеме на заседанието на 1 април, съобщава БГНЕС.

Звеното има амбициозната цел ще разследва служители на висши държавни постове - президент, премиер, министри, заместник-министри, депутати, евродепутати, магистрати, ръководители на държавни комисии, агенции, омбудсман, областни управители, кметове, общински съветници и др.

Новата антикорупционна структурата, наречена Комисия по интегритет, ще обработва декларациите за конфликт на интереси и за имуществено състояние, които попълват високопоставените чиновници и политическите лица във властта. Занапред обработката на декларациите на около 6000 високопоставени лица ще става единствено по електронен път. Съдържанието на декларациите ще бъде разширено, с цел подобряване на анализа на риска и разкриване на корупционни деяния.

С промяна в редица закони ще се осигури възможност и за внезапни проверки при съмнение за необяснимо богатство или съмнения за конфликт на интереси. Целта е бъдещата Комисия по интегритет да е проактивна и да следи за забогатяване на кръга от лица, които подлежат на мониторинг, а не както е сега - имуществените декларации и тези за конфликт на интереси да бъдат представяни за сведение.

Новият орган няма да е извън съдебната власт, каквото бе първоначалната идея на правосъдния министър Христо Иванов. Според стратегията на Кунева, антикорупционното специализирано звено ще е към главния прокурор, който по действащия Закон за съдебната власт може да предостави ръководството на определен от него държавен обвинител. Звеното ще бъде създадено с тристранно споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР. Т.нар. "антикорупционна прокуратура", която ще се опита да копира действащата в Румъния идентична структура, ще трябва да заработи преди края на годината.

Стратегията ще бъде представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2015 в 20:21

Ден да мине самун да загине......

Що от края на годината, а не от началото на следващата седмица? Протекат да имат време да опекат далаверата. После извънредни избори след кметските, щото коалицията се разпаднала, после още година моткане......

Нещо не виждам реална реформа против корупцията и липсата на правосъдие

28.03 2015 в 17:24

Предложението за приемане на румънски модел, чрез създаване на независима прокуратура, разследваща висшите етажи на изпълнителната, законодателната и съдебната власти е изключително удачно. Създадените Специализирана прокуратура, Специализиран съд и Специализирано звено “Противодействие на престъпления, извършени от магистрати" към Софийска градска прокуратура под пряк контрол на гл..прокурор Цацаров - не постигнаха очакваните резултати.
Основната причина за бездействието на прокуратурата и липсата на съществени резултати в борбата с корупцията по висшите етажи на властта, е липсата на съдебен контрол върху една част от функционалната дейност на прокуратурата, неспособността на ВСС, ИВСС и НС да осъществяват ефективен контрол над дейността на Главния прокурор.
През последните 25 години прокуратурата е прекратила около 1 милион преписки, поради изтичане на давностни срокове, включително и с цел умишлено освобождаване от наказателна отговорност на виновни лица от висшия ешелон на властта.
Първите стъпки на "антикорупционна прокуратура" следва да се насочат към прокурорите от ВКП, включително и към последните двама главни прокурори, като за тази цел е задължителен международен одит на прокуратурата.
Ако съпротивата на съдебната, политическата и икономическата мафия не бъде преодоляна и предложението на ДСБ и на правосъдния министър не бъде прието /назначаване на независим прокурор за борба с корупцията, ограничаване на правомощията на главния прокурор, овластяване на ново поколение съдии и прокурори, засилване на ролята и отговорността на министъра на правосъдието/ - Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ следва да оттеглят подкрепата си от ГЕРБ, а Министърът на правосъдието следва да подаде оставка.
Бръщолевенията на Миглена Кунева следва да срещнат решителен отпор.

28.03 2015 в 16:54

Трябва да си без акъл, за да създаваш антикорупционното специализирано звено към главния прокурор.
Такова Специализирано звено “Противодействие на престъпления, извършени от магистрати” към Софийска градска прокуратура - СЪЩЕСТВУВА !
от:
stanyo tenev (natural_water@abv.bg)
дата: 24.03.2015 11:32
до:
apelativ@prb.bg ,sgp@prb.bg ,s.haritonova@vss.justice.bg ,office_gp@prb.bg ,ivss@inspectoratvss.bg ,priemna@justice.government.bg
Главният прокурор Цацаров, прокурор М.Михайлова от ВКП, прокурор Ангел Ангелов от ОП-Бургас и прокурор Любка Кръстева от СГП, Специализирано звено “Противодействие на престъпления, извършени от магистрати” - брутално прикриват престъпната дейност на висши магистрати, умишлено замитат истината, погазват върховенството на закона и КРБ за равенството на гражданите пред закона. Те следва да бъдат дисциплинарно уволнени и предадени на следствените органи.
Една от основните причини за необходимостта от Съдебна реформа е, че виновните висшите магистрати останаха ненаказани, овладяха съдебната система, заживяха с убеждението за безнаказаност и позволиха на най-различни престъпни групи и структури от висшия ешелон на властта - безнаказано да разбият и разграбят държавата.

28.03 2015 в 16:06

Щом "специалната" прокуратура ще е към главния прокурор,не очаквай нищо,то Цацаров и без тази прокуратура до сега имаше правомощия да се бори срещу корупцията,но кокво стана,къде са Бисеров,Пеевски,Доган и още един куп знайни и незнайни "герои".А за да е резила най-голям,да сложат Сарафов за пряк ръководител.

28.03 2015 в 15:32

Хехе точно на първи април ще го приемат. И после както синдиците в КТБ ще са хора на ТИМ и ДС.

28.03 2015 в 14:54

ВЕДНАГА ДА ГО ПРЕДОСТАВИ НА Б. САРАФОВ И ТЕ ТАКА. ПО НОВИЯ ЗАКОН ЗА МВР КОЙ ИМА ПРАВО ДА РАЗСЛЕДВА МАГИСТРАТИ. вУЧКОВ ТИ СИ ТЪП СЕЛСКИ МАКЕДОНСКИ БОКЛУК ПРАВИЛНО БОЙКО ТЕ РАЗКАРА.