3200 преференции не стигат на Лили Павлова. Остават 4,8% протоколи от Враца и Монтана, за да ги добие

OFFNews 28 май 2019 в 19:33 10978 1

Снимка БГНЕС

Кандидатът за евродепутат от обединената листа на ГЕРБ-СДС Лиляна Павлова е на прага да си осигури мандат с преференциален вот, сочат данните от обработените на 95,20% протоколи на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Изчисления на база оповестените резултати сочат, че на Павлова не ѝ достигат около 3200 преференции, като остават около 4,8% необработени протоколи, от които тя може да ги добие. Голяма част от тях са от избирателните райони Враца и Монтана, обработените протоколи от които обаче показват съмнителни тенденции, като например необичайно висок брой преференции в някои села за кандидати, които не са обвързани нито лично, нито професионално с региона.

Ако кандидат за евродепутат получи над 5% от общия брой подадени гласове за листата, от която е излъчен, то той излиза начело на листата и пръв получава мандат, ако такъв бъде спечелен от партията. Според сегашните данни листата на ГЕРБ-СДС получава 6 мандата в Европарламента, като към момента Лиляна Павлова отпада, тъй като е на 7-мо място в нея. Тя обаче е единствения кандидат в листата, който е близо до това да събере достатъчно преференции, за да се изкачи нагоре в листата, осигурявайки си мандат в Европарламента. Единствената с повече преференции в листата е нейният водач - Мария Габриел. 

Според сегашните данни за листата на ГЕРБ-СДС са гласували общо 579 755 човека в страната и в чужбина, което означава, че прагът е 28 988 преференции. Общо към момента Павлова има 26 031 преференции, което означава, че не ѝ достигат още 2957, за да прекрачи прага на преференциалния вот. 

Тези изчисления обаче са на база 95,20% обработени протоколи, според които ГЕРБ взима 30,94% от вота. ЦИК все още не е публикувала данните от окончателното преброяване, но нейни представители коментираха по-рано днес пред БНТ, че според междинните резултати при първото въвеждане на протоколите вотът за партията на Бойко Борисов се е покачил до 31,07%. Според изчисленията, извършени на база оповестените данни, Павлова ще има нужда от около 3200 преференции, за да измести водача на листата и да си осигури място в Европарламента.

Ако ги добие, Павлова би получила мандат наред с водача на листата Мария Габриел и кандидатите от следващите 4 места в листата - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Така би отпаднал представителят на СДС в листата Александър Йорданов, който към момента заема шестото място в нея. Бившият председател на парламентарната група на СДС в 36-то Народно събрание получи избираемата шеста позиция в листата, когато СДС и ГЕРБ се договориха да се явят заедно на изборите за Европейски парламент

Обработването на протоколите обаче отнема необичайно дълго време в определени избирателни райони. ЦИК публикува данните при 95,20% обработени протоколи вчера към обяд, като от тогава няма промяна. Данните в сайта на специализирания орган показват, че протоколите за ИР Враца, Монтана и Русе все още са обработени само на около 70%. На около 80% са обработени тези от Велико Търново, София област и Търговище, а Хасково и Стара Загора са на около 90%. Всички останали са или на 100% или много близо.

Вчера стана ясно, че във Враца и Хасково приемането на протоколи става бавно заради множество допуснати грешки.  Обработените протоколи от малки общини и села на Северозапада обаче показват необичайно висок вот за някои кандидати от листата на ГЕРБ-СДС и в тях Лиляна Павлова, Александър Йорданов и Емил Радев например вземат огромен дял преференции. Лиляна Павлова също така се оказа изключително популярна в пернишкото село Брезник, където от общо 498 гласа за ГЕРБ лично за нея са дадени цели 206 гласа. 

Водачът на листата Мария Габриел обаче най-вероятно отново ще бъде избрана за еврокомисар. Това означава, че по-късно през годината единият мандат от листата ще бъде освободен и който не е успял да влезе сега ще го получи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови