Quantcast

СДС получи шестото място в листата с ГЕРБ за евровота. Заема го Александър Йорданов (обновена)

OFFNews Последна промяна на 28 март 2019 в 09:01 5710 7

Снимка Архив

СДС получават шестото и последното място в листата на ГЕРБ, към която се присъединява за изборите за Европейски парламент. На избираемата шеста позиция от 15 номинирани е определен бившият председател на парламента Александър Йорданов. Последен е главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Договорката бе съобщена днес на пресконференция на Бойко Борисов, Румен Христов и Цветан Цветанов след втората официална среща между ръководствата на ГЕРБ и СДС. Лидерите им - Борисов и Христов - подписаха споразумение за явяване с една листа на втората им официална среща.

Чрез него двете партии гарантират, че нито един от евродепутатите им няма да напусне ЕНП през целия предстоящ мандат на Европарламента, стана ясно от текста на документите, прочетен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

СДС ще положи всички усилия за едно успешно явяване на тези избори, увери Румен Христов.

Той призна, че решението за кой да получи избираемото място е било трудно и допълни, че трима от 15-те номинирани са си направили отвод, включително самият той и Владимир Кисьов. Съжалявам за отвода на Кисьов – с него сме работили много добре, коментира Бойко Борисов и подчерта, че не се бърка в решенията на СДС.

Христов подкрепи номинацията на Александър Йорданов с аргументите, че бившият председател на парламентарната група на СДС в 36-то Народно събрание, на комисията по външна политика и посланик в Полша, Литва, Латвия, Естония и Македония е „знакова фигура“ за СДС.

Той напомни крилатата му фраза от 1992 г., когато като председател на парламента възкликва: „Днес е хубав ден за българската демокрация“. По този повод Христов заяви, че днес също е хубав ден за българската демокрация. Не така тълкуват скрепения днес, с места в листата, съюз между ГЕРБ и СДС други десни лидери. Според тях сме свидетели на  претопяване на СДС.

Александър Йорданов е роден е на 13 февруари 1952 г. във Варна. Той бе председател на 36 Народно събрание, депутат във 7 Велико народно събрание (1990-1991), в 37 и 38 народно събрание от СДС.

Извънреден и пълномощен посланик в Полша със седалище във Варшава (1998-2001) – и едновременно в Литва, Латвия и Естония (1999 – 2001), както и в Македония (2001 – 2005).

След пресконференцията двете партии изпратиха до медиите сключеното помежду им предизборно споразумение. В него се посочва, че на СДС се дава 6-ото място в листата и че депутатите от ГЕРБ и СДС поемат ангажимент да работят за групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент през целия си мандат. Като принципна посока на работата си изброяват, че ще отстояват позицията срещу "Европа на две скорости" и ще подпомагат приемането на България в Шенгенското пространство и еврозоната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21762

7

spirit оригиналът

28.03 2019 в 17:14

Васил Петев:
По повод кандидатурата на Сашко Йорданов за евродепутат, ето един истински документиран спомен на баща ми - Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели, разказва:
Избират за председател на Народното събрание Александър Йорданов, видният отвсякъде.
И става в залата един депутат, от неговите, и вика:
- Сашо Йорданов да каже писал ли е похвални статии за Тодор Живков във вестник „Литературен фронт“.
Сашо излиза на трибуната и казва:
- Да, писах статии за Тодор Живков, но Николай Петев ме накара!
Избраха го за председател и след месец-два го виждам да върви по „Раковска“, с него двама пазванти.
Спирам ги и казвам на охраната:
- Разкарайте се, щото първо вас ще ви бия!
И питам Сашо Йорданов:
- Кажи бе, сестро, кога аз съм те карал да пишеш за Тодор Живков или друг, а?
Той ми отговаря:
- Никога не си ме карал! Ама ако не бях казал това, нямаше да ме изберат за председател на парламента!...
https://www.lentata.com/page_14215.html

2000

6

аз

28.03 2019 в 16:44

Завършен идиот...Става за европарламента

7948

5

Oggie Petkov

28.03 2019 в 11:34

Моля без необосновани обиди и явни нелепици. Призовавам долукоментиралите да се придържат към етическите норми за коментари. А. Йорданов е един от малкото достойни политици в българската политическа менажерия. За многото години политическа дейност за него е написана само явната лъжа, която се разпространява и от явния трол "spirit", че уж е роднина на .... Много комунистически издънки се гордеят че са наследници на убийци на хиляди "врагове на революцията им". Пожелавам му успех и на това поприще.

7671

4

Hissarion

28.03 2019 в 10:35

Няма нужда да се разпространяват фалшиви компромати. Човекът е откровен некадърник и без измислици по негов адрес.

21762

3

spirit оригиналът

28.03 2019 в 09:53Да включиш роднина на убиеца на децата от Ястребино в изборна листа е гавра с народната памет. Герберастите стигнаха дъното и започнаха да копаят.

13409

2

мнение от IP

28.03 2019 в 09:29

СДС да седи вземат една надгробна плоча от Китай в руски стил. Може да спазарят тази от площад "Гарибалди" с коалиционния си партньор и ще направят двойно по хубав деня за българската демокрация.

7911

1

kokoten

28.03 2019 в 09:29

...старите плъхове изпълзяват...накъде с тия антики,Господ знае....