Как да действаме при развихрил се стрелец?

Никола Ончев 14 август 2012 в 16:58 8596 4

Стрелецът от киносалона в Денвър Джеймс Холмс е един от многото примери за внезапно развилняващи се стрелци. Снимка: Ройтерс
Стрелецът от киносалона в Денвър Джеймс Холмс е един от многото примери за внезапно развилняващи се стрелци. Снимка: Ройтерс

По света отдавна съществува понятието „активен стрелец. У нас то е малко или изобщо непознато.

Ето и разяснение от форума на OFFRoad-Bulgaria.com относно какво всъщност е активен стрелец. Това е въоръжено лице, прилагащо смъртоносна сила срещу други лица и продължаващо да го прави до момента, в който има безпрепятствен достъп до нови жертви.

Независимо каква е неговата мотивация - за него основно е убиването, броя на жертвите и медийното отразяване на случая. Дори да има политическа или религиозна мотивация, те са на заден план и обикновено фон на самия акт на насилие.

Важно да се знае е, че активният стрелец не е ново явление. В България има поне два такива случая. Първият е в навечерието на Коледа, годината – 1974. Бранимир Дончев, син на политически силен баща, нахлува в студентско общежитие и убива 8 души с незаконно притежаван пистолет. Оказва се афектиран от филма „Кръстникът“. Част от убитите са виетнамски студенти.

Вторият лош сценарий се разиграва на 20-ти септември 1993, когато редник Стоян Груев убива трима души във Военна Академия. В последните 10 години случаите зачестяват в математическа прогресия. Само преди около месец беше поредният такъв случай - американец, маскирал се като Жокера, уби 12 души в киносалон в Денвър по време на прожекция на новия филм за Батман.

 Примери от света има много. Част от тях са:

 8 юли 1996 - Великобритания – оръжие – мачете - 7 ранени.

8 Август 1998 – Китай - двама убити и 15 ранени.

3 Септември 1998 – Унгария - 11 ранени.

14 Септември 1998 – Китай - 23 ма ранени.

22 Февруари 1999 – Латвия - 4 убити и един ранен.

8 юни 2001 - Осака Япония - т.нар "Японски готвач" - 8 убити, 15 ранени.

26 ноември 2002 – Китай - 5 убити, двама ранени - оръжие - кухненски нож.

Като цяло връзка между познанията за оръжията и това дали човек ще стане активен стрелец няма. При някои активни стрелци подобни познания се натрупват в процеса на подготовката за действието.

Активен стрелец може да стане всеки - пълен и откровен социопат, известни с асоциалното си поведение до "достойни" граждани на обществото. Трудно можем да познаем активният стрелец преди да влезне в действие. Въпросът е какво трябва да се прави, когато вече действа.

В подобни ситуации се задейства инстинктът за оцеляване. Най-важното е да запазите самообладание и бързо да премислите следващите си ходове. Едно от най-важните неща е да залегнете, след което да откриете скришно място. Ако ви се отвори възможност за бягство е добре да го извършите приклекнал, защото по този начин намалявате общата си площ, която може да попадне под обстрел. Също важно е да се движите на зиг-заг. Ако вариант за бягство не съществува, намерете стая, в която да се заключите максимален брой хора, след което барикадирайте вратата с всичко, което ви е под ръка. НЕ активирайте пожарните аларми.

След като сте напуснали обекта на произшествието, трябва да се обадите на тел. 112. Ако смятате, че можете да помогнете на органите на реда, дайте им цялата информация, с която разполагате. Облекло на извършителя, последното му/им местоположение, колко лица, последна известна посока на движение.

Ако разполагате с оръжие, не се правете на Рамбо. Ако толкова ви се иска да помогнете, потърсете първия пристигнал полицейски автомобил, легитимирайте се и поискайте да ви включат в Екип за спешна намеса.

Ако сте вътре в обекта, НЕ ВАДЕТЕ оръжието си, ако не сте непосредствено заплашени, не се опитвайте да решите проблема сами, освен ако нямате позиция, която да ви осигури 100% успешен изстрел. Дори тогава - помислете, преди да стреляте, защото това може да създаде допълнителна паника сред хората наоколо. Не е изключено да ви помислят за съучастник, вместо за герой. Отчитайте риска да бъдете неправилно идентифициран от полицейските служители. Ако, не дай си, Боже, са ви ранили, НЕ очаквайте, виждайки първия екип, че ще ви бъде оказана медицинска помощ и ще бъдете евакуирани. При действия в подобна среда се игнорират ранените и убитите до ликвидирането на стрелеца.

 Ето обобщение на това какво трябва да се направи в случай на "активен стрелец":

1. Заляга се на секундата! Приоритетите на т.нар. активен стрелец са по-големи групи от хора, заради по-големия шанс да порази по-лесно по-голям брой жертви или бягащи и викащи такива - тези се явяват най-силен подсъзнателен дразнител за него.

2. Оглеждате се за близко сигурно прикритие, което е в полезрението (без никакво движение на тялото, което да привлече вниманието на стрелеца) и достатъчно близко, за да се достигне за няколко секунди!

3. При наличие на подходящо прикритие, се изчаква стрелецът да изпразни пълнителя на оръжието си и в момента, в който стрелецът прекрати стрелбата, по най-бързия начин се придвижвате зад прикритието, като това става приведен (винаги трябва да си възможно най-малка цел). В повечето случаи активните стрелци са без подготовка или слаба такава, което предполага, че по време на презареждането цялото им внимание е насочено към оръжието и шанса придвижването зад укритието да остане незабелязано от него е доста голям. При липса на подходящо укритие и наличието на трупове в близост (за прикритие се използват труповете), най-удачното е да се престорите на такъв.

4. При успешно достигане на укритието се оглеждате за относително сигурен път - извеждащ извън зоната на поражение на стрелеца или следващо по-отдалечено от позицията на стрелеца укритие. Оглеждането става без никакво надничане от укритието и само назад, в ляво или дясно от позицията на стрелеца.

5. При набелязване на подходящ маршрут (да се разбира такъв, който може да бъде изминат за няколко секунди), отново се изчаква стрелецът да прекрати стрелбата и да започне да презарежда оръжието си, преди да потърсите свободата.

 Има нещо като "международна" методика за работа в подобни ситуации, както от гледна точка на реакция на "органите" , така и от гледна точка на препоръчителни действия на "цивилните". У нас занятия по темата са провеждани основно от Българската тактическа асоциация.  Oт изключително значение е максимален процент от гражданите да бъдат запознати с "препоръчителните" действия в подобни ситуации. Такива семинари са провеждани вече в няколко града и у нас, а така също и съвместни учения на полиция, бърза помощ и пожарна. 

 Според данните съвсем базова и теоретична подготовка увеличава шансовете за оцеляване с над 60%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови