Доброволците поеха организацията за гасенето в свои ръце

Борислав Белев 04 юли 2012 в 23:30 5270 5

Автор: Георги Пантелеев
Автор: Георги Пантелеев

След като в последните 4 дни на няколко пъти беше споменато от различни хора, че има лоша организация при гасенето на пожара на Витоша и много от доброволците стоят с часове в очакване да ги повикат, самите доброволци започнаха да обменят идеи за по-ефективната организация и работа. Утре, четвъртък, за пети пореден ден на Витоша ще се качат и доброволци, които да се борят със стихията рамо до рамо с професионалистите.

Ето какви насоки и наблюдения споделят част от присъствалите или общувалите с хора, които са били на Витоша:

Георги Пантелеев:

„Покрай разказа на доброволеца Крум Фильовски, задето са прокарали цели 800 м готови трасета за маркучи и отказа на хеликоптера да предостави техниката и помпата, за да задейства плана за гасене с маркуч отгоре, бих искал да споделя едно нещо, особено във връзка, че снощи и онази нощ огънят заплашително доближи вр. Малък Купен, в непосредствена близост до базата на НСА /х.Физкултурник/. Ако пожарната или там ръководителите на операцията не са го разгледали поне като вариант, си е истинско престъпление. Не знам колко е общият дебит и напор за водоснабдяването на никак немалката сграда на НСА, която е на 1860 м н.в. и дали има някакви ограничения във водоснабдяването / не съм нощувал там, най-много съм ходил в лавката/барчето в мазето, но отстрани съм виждал, че имат немалка столова. Не се съмнявам, че дебитът за водоснабдяването на хижата на НСА не е малък. Дали са разгледали като вариант за директно водоснабдяване от самата хижа за гасене на пожара чрез маркучи? Погледнах в Гугъл ърт, че най-високата точка от трасето /на 1890-1895 м н.в./ на маркуча е само на около 30 м напор /колкото десететажна сграда, отбелязал съм със жълт кръг на снимката. Мястото е леснодостъпно, може спокойно да се докара помпа там наземно с МПС. Но дължината на маркучите поне ще трябват поне 2 пъти повече - към 1,5 км, но се спестяват търсенето на рекичка в района, къртовски труд за изграждане на бент за имровизиран водоем за стабилно улавяне на водата чрез помпата. Както и носенето й дотам. И най-важното - независимост от хеликоптер. Синията линия е примерното трасе на маркуча, а червената линия - грубият периметър на пожара, а зеленото кръгче - хижата. Но повтарям, не съм специалист по пожарната и какви са данните на маркучите на пожарната / макс L, дебит, мощност и т.н./ Не съм запознат с проекта на ВИК и данните за водоснабдяването на хижата.“

Стефка Атанасова:

„Вчера бях доброволец при гасенето на пожара в Бистиришкото бранище, попаднах в групата на кмета на Бистрица. След дълго катерене по морени и труднопроходима гора се включихме в работата на група пожарникари от Перник. Правихме просека.

Местността е много трудно достъпна. Техника може да се качи само откъм хижа Физкултурник. На по-ниските места могат да достигнат само хора-пешеходни.

Вертолетите не вършат никаква работа. Прекарах 3-4 часа на мястото, където машините правеха заход след като са изсипали кофите си. Хеликоптерите летят много високо, водата се изсипва изведнъж и практически не достига до огъня, защото се е превърнала в пара.На практика няма полза от това скъпо мероприятие, защото хелитата само озонират въздуха и доставят на огъня повече кислород. Мисля, че дори да дойдат на помощ чужди специализирани самолети/вертолети ползата ще е същата. Огънят е в една тясна долина и самолет, дори и вертолет не може да лети ниско. Единствено решение е да се гаси с помпи, но това е много трудоемко. Има много хора, доброволци, които искат да помогнат и могат, но няма достатъчно помпи и маркучи. Резачките са кът. Управляващите не искат да си признаят, че пожарната е зле екипирана . В така наречения щаб има много началници, те също знаят, че няма да се справят с наличия материален ресурс и затова дават безумни нареждания.

Ако доброволците искаме да сме по-ефективни трябва да разпределим усилията си. Млади и силни мъже могат да участват в гасенето на място. Други, които вече сме ходили, както и мести хора ,които познават местнастта можем да носим на гръб храна и вода за хората, които гасят. Питейната вода е кът, храната ,която получават пожарникарите е недостатъчна.Има и доброволци, които не могат да си позволят качествена храна. Други доброволци могат да участват с личен транспорт на хората до и от Бистрица. Но за да няма хаос ,трябва да си създадем организация.“

Дираж Саха:

„След като има организация за носене на храна, трябва да има кой да я поеме и къде. Споделям опит и идея и се надявам това да помогне да се намерят координатори тук, за да станат нещата безпроблемно. Това са неща, с които може да се помогне на щаба.

1. Трябват координатори около кметството - 1 да ръководи приемането на храните от доброволци и фирми, 1 да оправя протоколите за фирмите, 2-3 да изградят, ръководят и подпомагат линия за правене и пакетиране на сандвичи, 1 да координира и групира желаещите да се качат да носят храна и вода нагоре, 1 трябва да съгласува качването с щаба (това ще е най-трудно) и ще трябват инструктирани водачи за тези групи.

2. Трябва да са осигурят маси и почистващи средства за тях. Също така хладилници за складиране на развалящите се продукти. Найлонови торбички. Това може да се подготви от тази вечер и да се вземе от хора от селото и трябва да се направи от някой, който е там в момента, който да уговори как утре нещата да се сложат там.

Допълвайте идеята с каквото се сетите, като се стремете да сте практични.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови