Д-р Кърджилов: Докладът за АЕЦ 'Белене' престъпи научните принципи и етика

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2017 в 18:12 9332 7

Петър Кърджилов

Вие сте престъпили научната етика и принципи, като сте се съгласили да подпишете договор с клауза за засекретяване на вашия доклад за проекта АЕЦ „Белене“.

Това пише д-р Петър Кърджилов в отворено писмо до председателя на БАН акад. Юлиян Ревалски, директора на ИИИ – БАН проф. Александър Тасев и до учените от екипа на академията, изготвили "Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)" с доклад относно проекта АЕЦ „Белене“.

Петър Кърджилов е доктор на Софийския университет по „Обществени комуникации и информационни науки“, специалист по комуникации при рискове и кризи, член на Съюза на учените в България, мениджър Връзки с обществеността в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, както и член на Националния съвет на ПП „Зелените“. През октомври д-р Кърджилов съобщи, че е пред уволнение от БАН заради политически натиск след негово прессъобщение за българското малцинство в Албания.

Д-р Кърджилов призовава за незабавно публикуване на пълния доклад за АЕЦ „Белене“. Ето пълния текст на отвореното му писмо:

Отворено писмо относно изработването на "Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)" на БАН с доклад за икономическата ефективност на проекта АЕЦ „Белене“

Госпожи и господа учени от екипа на БАН,

Днес, 14 декември 2017 г., е десетият ден от датата 5 декември, когато Българският енергиен холдинг ви разреши да публикувате пълния текст на доклада, който сте написали за икономическата жизнеспособност на проекта АЕЦ „Белене“. След изтичането в интернет на „междинния“ доклад на 4 декември проф. Александър Тасев обяви публично, че иска пълния доклад да бъде публикуван, за да получат достъп до него българските граждани. Въпреки това, десет дни вече вие не публикувате този доклад. Това потвърждава съмненията на експерти и граждани, че под натиск от правителството вие сте направили неуспешен опит да представите проекта АЕЦ „Белене“ като икономически жизнеспособен.

Като учен аз изследвам публичната комуникация относно високо рискови за обществото проекти и бях първият, който обяви публично в медиите, че вие най-вероятно действате в съглашателство с управляващите да подкрепите с доклада си тезата им, че АЕЦ „Белене“ е необходима за България. Повече от десет години работя заедно с колегите си от ПП „Зелените“ и неправителствени организации за прозрачност в ядрената енергетика, превенция и подготовка за рисковете от ядрена авария и преход към възобновяеми енергийни източници в националната електроенергетика. В качеството си на учен, изследовател в тези области и отговорен гражданин ви заявявам следното:

1. Вие сте престъпили научната етика и принципи, като сте се съгласили да подпишете договор с клауза за засекретяване на вашия доклад за проекта АЕЦ „Белене“. Доклад за проект, който поставя в риск живота, здравето и благоденствието на днешните и на много бъдещи поколения български граждани, и граждани на съседни страни. Проект за АЕЦ върху високо активна земетръсна област, поради което е получил отрицателно становище на български и руски учени. Проект, откраднал вече 4,2 милиарда лева от българските граждани и предвиждащ разходи от над 21 милиарда лева. Проект с морално остаряла руска технология на ядрените реактори, без план за управление на радиоактивните отпадъци и извеждането от експлоатация на реакторите. Проект, задълбочаващ енергийната зависимост на България и Европа от Русия.

2. Вие повторно престъпихте научната етика и принципи, като на 16 ноември участвахте заедно с енергийния министър Теменужка Петкова в официално публично представяне само на резюме от вашия доклад за АЕЦ „Белене“, с което българското общество беше заблудено, че АЕЦ „Белене“ трябва да се строи.

3. Вие нарушавате общоприетия академичен принцип за прилагане на науката в полза на обществото, като изобщо не говорите за много по-евтините, безопасни за разлика от АЕЦ и водещи до реална енергийна независимост алтернативи на АЕЦ – новите и постоянно намаляващи като цена технологии на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Инвестициите в екетроенергетиката в световен мащаб за последните години са няколко десетки пъти повече във ВЕИ от тези в ядрени реактори – факти, които вие премълчавате.

Предвид тези три аргумента, огромната обществена значимост на темата АЕЦ „Блене“ и нуждата от спасяването на достойнството на българските учени пред българските граждани и Европа и света, ви призовавам незабавно да публикувате пълния доклад за АЕЦ „Белене“.

Призовавам ви също да върнете сумата от два милиона лева, която сте получили от държавата (БЕХ), тоест от всички нас българските данъкоплатци, за изготвянето на този доклад. За обществото е ясно, че тази сума е нарочно раздута до безобразие, за да подкрепите в доклада ви най-голямата кражба, планирана някога в историята на България.

Вие не заслужавате тези пари поради причините, които изброих по-горе. Върнете ги на тези, които ви ги дават, за да скриете истината и да излъжете гражданите, и запазете своето достойнство, както и репутацията на Българската академия на науките!

Моля акад. Юлиян Ревалски, проф. Александър Тасев да ми отговорите писмено на следните два въпроса:

1. Кога и къде ще бъде публикуван пълният доклад на БАН за АЕЦ „Белене“?

2. Ще върнете ли сумата, която ви е платена за изработването на този доклад?

Очаквам вашите отговори по имейл на адрес: p.kardzhilov@gmail.com

14.12.2017

д-р Петър Кърджилов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8038

7

косата

16.12 2017 в 17:33

И аз не знаех :)

22108

6

Стефан

14.12 2017 в 21:38

Значи по твоему, инвестиции за милиард, се връщат за седмица?
Не знаех, че мозъка изчезва заедно с косата.

8038

5

косата

14.12 2017 в 20:40

Никакъв бизнес смисъл няма в доклада на БАН - и при най оптимистични допускания ще са нужа 20+ години за да покрием разходите и да излезем на нула ... СмЕх

22108

4

Стефан

14.12 2017 в 20:05

Не те ли домързя да напишеш тия глупости?
Централа в Белене ще има. Когато става дума за ядрено оборудване, никой няма да те остави нито да го дадеш на циганите, нито да го продадеш на кого да е. Това е повод за война. А във вътрешен план - конкорд ефект. Та колкото и да се напъват разните дейци - най-много да се изцапат отзад кафяво.
Прочее, нещо такова рано или късно ще стане и с Бургас - Александруполис, и с Южния поток.

7800

2

limlim

14.12 2017 в 19:40

Мина времето на трудовите колективи, ся пишат отделни ОЛИ***РЕНИ. Ма патосът е същият...Еееех, Комсомол....

22108

1

Стефан

14.12 2017 в 19:14

Батка, айде се опитвай да пишеш от каквото разбираш, а не да говориш детски глупости. Понеже критиката ти, е достойна за фризьорски салон, който е в задния край на хоремаг.
Макар че, не можах да прочета всички тия букФи - досрамя ме, и ми призля.