Може ли да се фрезова на ръка вместо с мотофреза?

OFFNews 21 октомври 2020 в 21:42 6933 0

Дълбоката оран и фрезоването са важни, ако искате културите ви да растат здрави и да дават добра реколта. Повечето хора в бранша са чували за мотофрези Prisma и знаете колко лесно става фрезоването с този тип селскостопанска техника. Какво обаче се случва и изобщо възможно ли е да се фрезова на ръка? Нека да ви разкажем по-подробно, за тази така остаряла практика.

Фрезоване на ръка

Почвата може да се фрезова и през есента и през пролетта. Макар да е ангажимент, той не трябва да бъде пропуснат, защото насърчава аерацията и позволява на корените на растенията да проникнат по-дълбоко в почвата и да растат свободно.

Есенната оран е особено полезна, ако почвата е твърда или пък искате да наторите или да прибавите добавки към нея. На някои видове добавки им е нужно по-дълго време да се усвоят пълноценно от почвата. Ако почвата обаче не е твърда, а рохкава и мека, то и едно пролетно фрезоване ще е достатъчно, за да осигури на посевите ви всичко необходимо като среда.

Как се фрезова на ръка?

Първата стъпка, която трябва да предприемете е да определите, дали почвата е достатъчно суха за фрезоване или не. Това става много лесно, като вземете в ръка малко количество пръст и го стиснете в юмрук. Когато отпуснете ръка, почвата трябва да се разпадне и да е рохкава. Ако остане на 2-3 големи бучки, това означава, че е още влажна и ще трябва да изчакате преди да я фрезовате. Обработването на прекалено влажна почва ще оформи големи буци, които няма да се разбият дълго време.

След като сте преценили, че почвата е готова, е време да я почистите от плевелите и старите растения ръчно. Освен това е необходимо да премахнете и камъни, съчки и други по-големи неща, които ще ви попречат на последващата обработка.



Използвайте лопата и отстранете горния слой на почвата във формата на ивица по дължината на градината. Опитайте се да не загребвате долния слой, а само повърхностния. Ще ги различите двата по цветовете им. След това, ще ви е нужна вила, с която да намушкате, открития вече, долен слой. Опитайте се да достигнете поне до 12 см. дълбочина, като същевременно с аерирането и разбивате големите бучки пръст.

Това е и момента да разсипете тор или друга добавка, ако почвата ви има нужда. И торта и добавките ще набавят хранителни вещества и ще подобрят дренажа ѝ. Изкопайте втора ивица, като почвата, която премахнете от нея, я посипете върху първата ивица, за да запълните мястото. Във втората ивица също наторете и посипете с пръстта от третата изкопана. Продължете колкото е необходимо. Последната изкопана ивица я запълнете с почвата от първата. Загладете и проверете дали сте фрезовали навсякъде равномерно.

Фрезоването на ръка не е лесен процес. Селскостопанската работа изисква сила и издръжливост. Освен това е необходима и прецизност, в противен случай ще оставите рохкава почва само на някои места. Предвид това, че години наред се е фрезовало по този начин, днес можем да кажем, че това е най-известният метод за този вид обработка на почвата.

За наша огромна радост, вече има селскостопанска техника, която успява да се справи с тази задача, без да са нужни толкова усилия и физическа сила, даже почти без човешка намеса. Макар мотофрезите да са големи машини, има и достатъчно по-малки модели, които са леки и лесни за управление. Те не могат да обработват големи площи или прекалено твърда почва, но за пръста в повечето региони в страната са идеални.

Ако пък държите да използвате голяма и тежка мотофреза и дори мотоблок, то разнообразието от такива ще ви задоволи напълно. Има селскостопански машини с бензинови, газови и електродвигатели, има дори със задни скорости за по-лесно завиване и маневриране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!