Най-странните новогодишни традиции по света

Йоанна Кънчева 31 декември 2014 в 09:23 14581 1

Различните народи имат свои традиции за всеки празник. В някои страни обаче за Нова година има изключително странни обичаи за Нова година. 

Ядене на грозде, хвърляне на пари, горене на снимки, носене на шарено бельо и чупене на чинии са само част от необичайните новогодишни традиции.

Вижте най-невероятните новогодишни традиции от различните точки на земното кълбо:

Аржентина 

Хората в Аржентина имат традицията да носят бельо с жълто, розово или бяло в навечерието на Нова година. Те вярват, че всеки от цветовете ще им донесе определен късмет. Вярва се, че розовото бельо се носи, за да привлече любовта за следващата година. Бялото пък носи година изпълнена с мир и хармония, а жълтото бельо би трябвало да привлече успеха и парите при този, който го носи. В най-лошия случай поне сте носили хубаво, шарено бельо. 

В Аржентина вярват още, че точно в 00:00 на Нова година трябва да направят стъпка напред с десния си крак, за да... започнат годината с десния си крак. Така тя би трябвало да върви по-леко и да е изпълнена с щастие и късмет.

Бразилия

В Бразилия на Нова година се носят бели дрехи. Хората там вярват, че така ще прокудят злите духове. 

През първата седмица от новата година хората в Бразилия прескачат по една вълна всеки ден. Те вярват, че това ще им донесе късмет. 

Носят се дарове и на богинята на водата Йеманджа. Според поверията тя най-много обича цветя, затова бразилците хвърлят цветя в морето. Ако ги върне, значи не ги е харесала.  

Дания

През годината се пазят всички неизползвани чинии до 31 декември когато хората там ги хвърлят по вратите на близките си. 

Другата традиция е скачането, най-често от столове, за да се навлезе в новата година буквално с висок скок. 

Испания

С дванайсетте удара на камбаните полунощ се изяждат и 12 гроздови зърна, по едно за всеки удар. Прави се за късмет, а в някои региони на страната смятат, че традицията гони вещиците и злите духове. 

Еквадор

Прави се плашило или просто кукла, която се пълни с хартия и се изгаря. Вярва се, че това носи късмет. Освен това в Еквадор горят и снимки от предишната година, за да се посрещнат новата. 

Перу 

Всяка година на 31 декември в Перу се организира фестивала "Таканакуй", по време на който хората се бият, за да изчистят отношенията си и да започнат новата година на чисто. 

Швейцария

Там хората празнуват като хвърлят топка сладолед на пода. 

Пуерто Рико

Там хората изхвърлят кофи с вода през балконите си, за да изгонят злите духове и да започнат новата година на чисто. 

Колумбия

Там има традиция хората да обикалят домовете си с празен куфар, за да бъде новата им година изпълнена с пътешествия. 

И тук съществува поверието за шареното бельо. Ако носите жълто бельо ще имате богатство и просперитет. 

Финландия

Вместо да четат хартиени късмети, хората във Финландия изсипват разтопен метал в студена вода. Получените форми са и късметите им. Кръглата форма значи пари, а корабът- пътешествията.

Традицията идва от древна Гърция, но днес се практикува от северните народи. Там по магазините се продава метал във формата на конска подкова, който се топи на ниска температура. 

Гватемала

В 12 часа хората в Гватемала взимат 12 пенита, излизат от дома си и като застанат с гръб към улицата ги хвърлят зад себе си.

Филипините

Всички лампи по домовете се оставят включени, за да може така да се прогонят злите сили и духове. 

Във Филипините на Нова година хората носят и дрехи на точки, защото вярват, че това ще им донесе богатство и просперитет. 

Русия

Руснаците пишат на листче свое желание, после го изгарят, пускат го в чаша със шампанско и го изпиват преди 12:01 през нощта. 

Турция

В полунощ всеки отключва входната си врата и поръсва сол, което символизира благосъстояние. Хората, които имат магазини, правят същото, но поръсват парченца нар. 

Турция е още една страна, в която има новогодишна традиция, свързана с бельо. Там обаче то е червено и се продава в повечето пазари и магазини. 

Шотландия

Първия гостенин след полунощ, трябва да донесе подарък като вино, уиски, сол, хляб, паричка или въглен, които символизират пари, късмет, щастие, топлина или добро настроение на семейството.

Вярва се, че носи късмет, ако първият гостенин е тъмнокос. Русокосите и червенокосите пък носят лош късмет на дома. 

Тайланд

Хората хвърлят кофи с вода един върху друг и размазват талк по телата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови