Започват Великденските пости

OFFNews 27 февруари 2017 в 08:39 3422 0

Снимка sxc.hu

Великденските пости започват от днес. Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 16-ти април. От днес почват да се извършват и специални богослужения в българските православни църкви.

Великденските пости, наричани още Света Четиридесетница, символизират времето, в което Христос прекарва четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за саможертва в името на Бог и човечеството. Затова и през Великденския пост се смята, че човек пречиства тялото и душата си. Постът се приема за въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна.

По примера на Исус човек се посвещава на Бог и търси опрощение на греховете си. Повярвалите в Христа започнали да постят още от времето на апостолите. В първите векове всеки християнин постел не в определено време, а колкото искал и когато желаел. В ІV век намираме вече указания и наредби за постите, уточняват от pravoslavieto.com. Моисей е постил 40 дни и 40 нощи, за да се подготви да получи десетте Божии заповеди. Като най-строг постник е известен свети Йоан Кръстител.

Великденските пости са най-строгият и най-важният пост. 

На Разпети петък, ако здравето позволява, не се яде нищо. Не се пие дори вода.

Според устава на Българската православна църква Великденските пости у нас преминават по следния начин:

1. В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Важно е въздържанието, а не изнемогата на тялото, затова всеки трябва да съизмери своите сили, своята подготовка и готовност да пости с правилата за спазване на постите.

2. Постът е аскетичен подвиг, изискващ подготовка и постепенност. Необходимо е постенето да започва постепенно. Отначало се започва с въздържание от блажна храна в сряда и петък през цялата година.

3. Желаещите да постят трябва да се посъветват с опитен духовник, да му разкажат за духовното и физическото си състояние и да го помолят да благослови поста.

4. Болните задължително трябва да се посъветват с лекар.

5. Заговява се (започва се приемането на блажна храна) след дълги пости в празничните дни след литургията, което също трябва да става постепенно.

6. Пост телесен, без пост духовен, не допринася за спасението на душата, дори напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек, въздържайки се от храна, се протиква със съзнание за собственото си превъзходство. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, въздържание от съпружески живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, дори гледане на телевизия.

Препоръчва се постите да се избягват от бременни жени, деца и хора със здравословни причини. Всеки желаещ да спазва постите, може да се консултира с лекар и съответно със свещеник за значението и правилата на Великденските пости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови