Великият пост започва на ''чист понеделник''

OFFNews 18 март 2024 в 09:12 631 0

Велик пост

Снимка БГНЕС/архив

Днес е първият ден от Великия пост, наричан "чист понеделник". Светата Четиридесетница започва 7 седмици преди Великден и тази година е от 18 март до 5 май. 

По канон Великденският пост започна миналата седмица, но през нея е разрешена консумацията на сирене, млечни продукти и риба. Същинският пост започва именно днес.

През следващите седмици се ядат само постни ястия. За разлика от Коледните, през Великденските пости има само два дни, през които е разрешено консумирането на риба – Благовещение и Връбница. През останалото време това е забранено, забранено е също и консумирането на всякакви животински и млечни продукти. 

Почистеният дом символизира духовната и телесна чистота, в която трябва да живеят християните в очакване на Христовото възкресение. 

Великият пост, установен от св. Църква, е осветен от примера на Исус Христос, който е постил 40 дни в пустинята. Постът не е само въздържание от блажна храна, истинският пост е придружен с усърдие в молитвата и опрощение прегрешенията на другите. 

Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличава с особена строгост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!