Днес е Неделя Месопустна, църковният празник е наричан още Месни заговезни.
Той е винаги в неделя - осем седмици преди Великден.
Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. Според народната традиция на Месни Заговезни младите семейства посещават кумовете си и родителите на булката за вечеря. Семейството се събира на трапезата и заговява с месни продукти.
Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.
Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, е позволено да се ядат млечни продукти и яйца. Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината - великденските.
През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 15 март.


























Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Без вода в части от София утре
''Реликва от Студената война''. САЩ да излезе от НАТО, предлага републикански конгресмен
''Зелено движение'' предлага намаляване на възрастта за гласуване от 18 на 16 години
Демократите спечелиха кметското място в Маями за първи път от 28 години