Манолова обяви решението на ВКС за такса "сградна инсталация" за несправедливо

OFFNews Последна промяна на 29 май 2017 в 17:40 2636 0

Омбудсманът Мая Манолова обяви решението на Върховния касационен съд за такса "сградна инсталация" за несправедливо към гражданите. 

Преди дни ВКС реши, че таксата не противоречи на Закона за защита на потребителите, според който гражданите не са длъжни да плащат за нежелана услуга. 

Именно Манолова поиска от съда да се произнесе по казуса. 

До момента при спорове между потребители и топлофикационни дружества някои съдии приемаха, че не е необходимо подписване на индивидуален договор, защото доставката на топлинна енергия до сгради етажна собственост е колективна услуга. Други съдии обаче приемаха, че при противоречие между два закона се прилага този, който е в интерес на потребителя, а в този случай с предимство е текстът, забраняващ доставка на топлинна енергия без поискване. 

От решението на Гражданската колегия на ВКС се разбира, че според магистратите потребител на топлинна енергия не е отделният собственик или ползвател на апартамент, а самата етажна собственост. Затова и отделният собственик не може сам да се откаже изцяло от парно и да не плаща за общите части. 

"Решението на ВКС е несправедливо спрямо българските граждани. Смятам, че то е и необосновано, но в крайна сметка всички сме длъжни да уважаваме съдебните решения и да ги изпълняваме, така функционира демокрацията и правовата държава", заяви Манолова в Русе. 

„ВКС не е намерил противоречие между два закона – между Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите, но това не значи, че двата закона и по-специално Закона за енергетиката са справедливи спрямо българските граждани. Институцията, която може да промени този закон, в интерес на избирателите  си, е българското Народно събрание“, каза още омбудсманът.

Манолова обясни, че предстои да напише препоръки до Министерския съвет, до енергийния министър Теменужка Петкова и до парламента за промяна на Закона за енергетиката, който според нея в момента не защитава гражданите. 

„Ще препоръчам конкретни промени на депутатите, защото те са хората, които могат да поправят тази несправедливост. В крайна сметка, ако не са готови да отменят такса „сградна инсталация“, да напишат текстове, според които изчисляването на таксата да бъде по-справедливо и хората да плащат минимални размери, а не огромните суми, които плащат сега, мръзнейки и без да искат да имат нещо общо с „Топлофикация“. В момента всички неблагополучия и лошото управление на столичната „Топлофикация“ се плащат от столичани, от тези, които не искат да ползват парно, но плащат „сградна инсталация“, категорична бе Манолова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови