Мая Манолова дава на съд таксата "сградна инсталация" за парно

OFFNews 22 януари 2016 в 19:03 9657 11

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще внесе във Върховния касационен съд (ВКС) искане да уеднакви практиката на съдилищата за таксата "сградна инсталация", която се събира и от хората, които са си изключили парното.

Имаме два закона, които си противоречат. Законът за енергетиката постановява да се събира такава такса, но Закона за защита на потребителя казва, че не могат да ти предоставят услуга, която не си поискал.

В същото време в преходните и заключителните разпоредби на Закона за защита на потребителя се казва, че ако има противоречие между два закона, приоритет има този, който в по-висока степен защитава потребителя, обясни Манолова пред Bloomberg TV.

Съдебната практика сега е противоречива. Някои съдии отхвърлят исковете на "Топлофикация", но други ги допускат, обясни Манолова.

Според нея по-справедливото е всички решения да са в защита на потребителя, но ако ВКС постанови друго, тя щяла да настоява таксата "сградна инсталация" да е минимална.

Като друга своя голяма битка, Манолова определи неясните фактури на "Топлофикация", от които не е ясно за какво точно се плащат тези големи суми.

Огромни проблеми има и с таксите, които Частни съдебни изпълнители събират за юрист-консултски възнаграждения. Само за година с такива такси за юрист-консулти са събрани 10 милиона лева от гражданите, обясни Манолова. Тя ще настоява "Топлофикация" да се откаже от таксите за принудително събиране, които изисква от длъжниците си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!