Мая Манолова дава на съд таксата "сградна инсталация" за парно

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2016 в 19:03 8888 11

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще внесе във Върховния касационен съд (ВКС) искане да уеднакви практиката на съдилищата за таксата "сградна инсталация", която се събира и от хората, които са си изключили парното.

Имаме два закона, които си противоречат. Законът за енергетиката постановява да се събира такава такса, но Закона за защита на потребителя казва, че не могат да ти предоставят услуга, която не си поискал.

В същото време в преходните и заключителните разпоредби на Закона за защита на потребителя се казва, че ако има противоречие между два закона, приоритет има този, който в по-висока степен защитава потребителя, обясни Манолова пред Bloomberg TV.

Съдебната практика сега е противоречива. Някои съдии отхвърлят исковете на "Топлофикация", но други ги допускат, обясни Манолова.

Според нея по-справедливото е всички решения да са в защита на потребителя, но ако ВКС постанови друго, тя щяла да настоява таксата "сградна инсталация" да е минимална.

Като друга своя голяма битка, Манолова определи неясните фактури на "Топлофикация", от които не е ясно за какво точно се плащат тези големи суми.

Огромни проблеми има и с таксите, които Частни съдебни изпълнители събират за юрист-консултски възнаграждения. Само за година с такива такси за юрист-консулти са събрани 10 милиона лева от гражданите, обясни Манолова. Тя ще настоява "Топлофикация" да се откаже от таксите за принудително събиране, които изисква от длъжниците си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2016 в 06:50

Eto vi obiasnenie na shemata na toplofikacia
http://irinakonstantinova.com/toplofikacia/

24.01 2016 в 10:59

Госпожо Манолова, с искането за уеднаквяване практиката на съдилищата във връзка със сградната инсталация е пряко обслужване интересите на енергийната мафия, като се запазва престъпната "доставка в абонатната станция" с която доставка се изключва възможността за продажба, отнемат се правата на гражданите да купуват топлинната енергия.
Топлофикация си е записала правото да доставя в абонатната станция, а количеството на постъпващата в абонатната станция да се определя от топлинния товар на сградната инсталация или потребностите на сградата, т. е. от мощността на сградната инсталация. Световна практика е да праща този на когон„то се доставя и този който определя количеството. След като ТоплОфикация доставя в собствената си абонатна станция количества топлина, да търси заплащане от този на когото доставя - абонатната станция и от този, който определя количеството - сградната инсталация. Гражданите нямат нищо общо с това, какво ще прави Топлофикация в ГРАНИЦИТЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ АКТИВИ.

24.01 2016 в 10:47

ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА, ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕЗА „ЗА ПРЕНОС НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ” И ОБЯВЯВАНЕ НА ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ ЗА НИЩОЖНИ, ПОРАДИ ПРОТИВАРЕЧИЕТО ИМ СЪС ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА - ТОВА Е РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА "ПАРНО"
1. Да се възстанови компетентността на КЕВР за изготвяне на подзаконовия нормативен административен акт "общи условия за продажба на топлинна енергия", Прехвърлена е в нарушение на Конституцията на Топлоснабдителните организации с чл. 106а от ЗЕЕЕ (д. в. бр. 108 от 2001 год), сегашния чл. 150 ЗЕ.
2. Да се премахне от състава на чл. 125 ЗЕ термина "доставка", пришит за да узакони незаконната "доставка в абонатната станция".
3. Да се възстанови преклузивния /прекратителен срок в състава на чл. 154 като ал. 2. (отпада Д. в. бр. 74 от 08.09.2006 год.)
4. Да се премахне правния абсурд записан в § 1. т. 16 от ДР на ЗЕ - "доставка" е продажбата, включително препродажбата на енергия и природен газ на клиенти".
5. Да се възстановят качествата "потребител" и "купувач" на гражданите, отнети с Д. в. бр. 54 ог 17.07. 2012 год.
6. Министерството на енергетиката да възстанови в състава на чл. 12 от Наредба № 16-334 за топлоснабдяването температурния график на топлопреносната мрежа, заменен с термохидравличен график, считано от 01.06.2014 год.
Термина "доставка" да се премахне от Закона за енергийната ефективност и от Закона за защита на потребителите. Термина доставка се ползва неправомерно ката правна норма, на основание на която се осъждат гражданите, а посъщество "доставка" е пришита към чл. 125 ЗЕ фиктивна функция.
7. В изготвяните от КЕВР общи условия да се включи дейността "пренос на топлинна енергия" за която дейност комисията е издала лиценз, както и задълженията на Топлофикация, определени с чл. 125, чл. 130, чл. 132 и чл. 150. Документиране, контрол и санкции за допуснати откланениея.
8 . КЕВР да възстанови Наредба № 3 за лицензиране на дейностите в енергетиката във вида преди 21.03.2013 год.

24.01 2016 в 10:32

Госпожа Манолова, така наречената "такса сградна инсталация" е следствието. Причината е злоупотребата от Топлофикация с монополна положение. Закона за енергетиката и общите условия са за продажба на топлинната енергия. "Народното" събрание в нарушение на Конституцията прехвърля компетентността за изготвяне на подзаконовия нормативен административен акт "Общи условия за продажба на топлинна енергия" от КЕВР на топлоснабдителните организации- чл. 106а от ЗЕЕЕ „Д. в. бр. 108 от 2001 год). За да не продава топлинната енергия, при изготвянето на общите условия си записва задължението "продавачът е длъжен да доставя в абонатната станция топлинна енергия в съответствие с топлинните товари на сградната инсталация", каквото задължение не съществува в закона за енергетиката! Ето този текст е причината за генерирането на така наречената "такса сградна инсталация", защото количеството на постъпващата в абонатната станция топлина се определя от мощността на сградната инсталация, а не се определя от потребителите в качеството им на купувачи. разликата между количеството, определено от мощността на сградната инсталация и количеството, което потребителите биха купили при поддържан баланс между производството и потреблението,, по своя произход и по своята същност са произведени и постъпили в абонатната станция КОЛИЧЕСТВА ЗА КОИТО НЯМА КУПУВАЧ. Ето на тези количества, за които няма купувач се пришива без правно основание термина "такса". Решението изисква да се прекрати производството на количества за които няма купувач, като се прилагат разпоредбите на Закона за енергетиката предмет на чл. 125, чл. 130, чл. 132 и чл. 150. Енергийната мафия ви препраща на сградната инсталация, защото в закона тя е въведена едновременно с даденото на Топлофикация да изготвя нормативен акт. Със записването на несъществуващото в ЗЕ задължение, Топлофикация си записва правото да не продава топлината, да произвежда произволни количества топлина, с което отнема от гражданите и правото и възможността да купуват. Наред с това подменя правната норма "продажба" чл. 150 ЗЕ, с фиктивната функция "доставка" ПРЕДМЕТ НА ЧЛ. 125 ЗЕ. Гражданите на Република България се осъждат на основанието на една фиктивна функция "доставка", вместо на основанието на императивната материално правна норма продажба - брутално беззаконие. Госпожо Манолова, нека Топлоснабдителните организации изпълнят задълженията си по чл. 125, чл. 130, чл. 132 и чл. 150 от Закона за енергетиката - документиране в двустранен акт, контрол и санкции за допуснати отклонения и нека си ползват разпоредбата за сградната инсталация

23.01 2016 в 12:46

Сестра Галева се разработи и се прави, че открива топлата вода. От години правителството отказва да приложи задължителната европейска директива да плащаш само за потребеното от теб, но нали крадат от ТФ, затова и отказваха да я въведат. Заплашиха ги май с европейския омбудсман ли, не знам, но гледам и ПФ внася закона за спиране на плащане на такса сградна инсталация. само че те не се правят на велики радетели за потребителите като манолова, а си казват , че изпълняват директивата

23.01 2016 в 09:19

:DDD Иначе ще пледира за минимална такса!!!???

22.01 2016 в 20:42

Само дето тази такса, противоречи и на европейското право.
Тоест ако ще и в конституцията да пише, че се събира, няма значение.
А от физическа гледна точка, топлофикация трябва да плаща на тези през чиито апартамент минават тръбите, защото така топлофикация си намалява или топлинните загуби или разходите за изолация.

22.01 2016 в 20:30

Това са пълни глупости. Още миналата година от ЕС ни заплашиха, че не може да допускаме подобна практика да продължава. Сега ще го точат пет години докато го приемат(за да може Топлофикация да се нацоца като за последно колкото може), ЕС ще ни глоби задето не спазваме законите и правилата им, па накрая ще го приемат.

22.01 2016 в 20:17

Чудеса ли стават по коледа?

22.01 2016 в 19:51

Манолова като се е заела да се прави на защитник, поне да казва нещата ясно. От 2014 г. има наредба за адвокатските възнаграждения (каквито са и юристконсулските), с която минималното е 300 лв. Съдът не може да присъди по-малка сума. Не само на Топлофикация, а на всички монополи и банките съдът присъжда тези 300 лв в издадения изпълнителен лист. Има и една държавна такса за съда (25 лв.).После, БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ се завежда изпълнително дело мин. такса за образуване на дело е около 300 лв.(такси за ЧСИ). Така, ако дължите 1 лев ще ви вземат 626 лв. Манолова вместо да развива дейност и призовава някой да се откажел от юристконсулстките възнаграждения, да предложи да отпадне възможността да те съдят без да те уведомят според Заповедното производство (чл. 417, приет и със съдействието на Манолова). Ако някой иска да те съди, да плати 25 лв държавна такса (която е за сметка на длъжника) и да бъде съдът длъжен да те уведоми. Нататък длъжникът да решава какво ще прави. А не безсмислени молби някой да се откажел от това, което може да вземе по закон. Ако не е Топлофикация, ще е друг...