Хора от проверявано от МОН сдружение спечелили и друг европроект

Александра Маркарян 15 юни 2016 в 18:56 7989 2

Трима души от сдруженията, заради които вицепремиерът Кунева проверява една от процедурите за безвъзмездно европейско финансиране, са спечелили проект и по друга процедура, показа проверка на OFFNews.

Той е по процедурата "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила" по новата Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът е озаглавен "С обич и любов за децата ни". Спечелен е от сдружение с нестопанска цел "Детски радости", което трябва да получи безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проекта в размер на 619 394,76 лева.

Справка на OFFNews в портал за електронни административни услуги за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза на Министерството на правосъдието показа, че членовете на управителния му съвет са: Пламен Василев Найденов, Биляна Мирчева Илиева и Николай Стефков Стефанов. И тримата са членове на управителните съвети на трите сдружения, подали идентични проекти по процедурата "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение". Заради тези три проекта вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева разпореди проверка на всички проекти. Тя трябва да покаже как се е стигнало до одобряването на идентични проекти, подадени от сдружения, които се ръководят от едни и същи хора.

Списъкът с одобрените проекти по тази процедура - общо 41 - е публикуван на сайта на Министерството на образованието на 3 юни.

Сдружението "Детски радости" е регистрирано на един и същи адрес с едно от проверяваните по първата процедура сдружения ("Детско царство") - ул. "Евлоги Георгиев", 20А, вх. 3, ет. 3.

OFFNews потърси коментара на Министерството на образованието и след подадения от нас сигнал от МОН заявиха, че след края на проверката по процедурата "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение" ще започне проверка и на процедурата "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила".

За да бъдат одобрени, проектите се пресяват от главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми". Неин главен ръководител е Иван Модев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови