Докторант в Кеймбридж с отворено писмо до Нено Димов за глобалното затопляне

OFFNews 05 май 2017 в 10:26 37535 55

Снимка Сергей Антонов

Нено Димов преди клетвата в парламента

Мнението на новия министър на екологията Нено Димов за глобалното затопляне провокира еколога и докторант в Университета на Кеймбридж Борис Бонгалов да напише отворено писмо до него. Освен до министерството, то бе изпратено и до OFFNews.

Във видео лекция от края на 2015 г. Димов казва, че не вярва в глобалното затопляне. Той определя тезата за човешкото въздействие върху климатичните промени като "манипулация", която е свързана с икономически интереси за много пари.

Ето и писмото, провокирано от това мнение на Димов:

Уважаеми г-н Димов,

Днес (бел. ред. вчера) Вие заехте един от най-високите постове в държавата, което носи със себе си огромна отговорност за опазването на българската природа, осигуряването на здравословна околна среда за българските граждани и изпълнението на ангажиментите, поети от България в рамките на международни споразумения като Целите на Аичи за опазване на биоразнообразието и Парижкото споразумение за ограничаване на емисиите от парникови газове. Предвид административния Ви опит, нямам основание да смятам, че не сте способен да се справите с това предизвикателство, но Ваши предишни публични изяви, наскоро публикувани в медиите, будят в мен силно притеснение, че управлявайки повереното Ви Министерство на околната среда и водите, Вие ще бъдете воден от лични убеждения, а не от публичния интерес.

В клипа "Глобалното затопляне е измама за трилиони", публикуван в канала "IkonomikataNaKratko" в youtube в края на 2015 година, Вие изказвате тезата, че глобалното затопляне е метод за дезинформация, поддържан от "привържениците на устойчивото развитие", с цел сплашване на населението и увреждане на икономиката. С притеснение наблюдавах как в продължение на седем минути и половина Вие подкрепяте твърдението си с алтернативни факти и демонстрирате фундаментално неразбиране на базови научни концепции. Не допускам, че с гореспоменатата теза Вие целите да популялизирате политика на дерегулация, вредяща на околната среда, и предполагам, че по време на заснемането на въпросния клип не сте разполагал с достатъчно факти, за да формирате добре обоснована теза. Позволете ми да отговоря на някои от твърденията, които изказвате, в следващите редове:

В качеството си на български гражданин, бих искал да отправя към вас следните въпроси:

1. Придържате ли се към твърденията си от декември 2015 и ако това е така, готов ли сте да промените убеждението си при наличие на нови факти, които може да не са Ви били известни преди?

2. При формиране на политики в рамките на Вашия ресор, възнамерявате ли да се допитвате до експерти и ако това е така, как ще подбирате съветниците си?

3. Ако все още смятате, че климатичните промени са измама, възнамерявате ли да приемете стъпки към отмяна на положените от държавата ангажименти за намаляване на парниковите емисии?

4. Ако климатичните промени са "измама за трилиони" би следвало повереното Ви министерство да работи в обществен интерес и да предприеме стъпки към убеждаване на международната общност в правотата си. Какви са плановете Ви в тази насока?

С уважение,

Борис Бонгалов

еколог и докторант в Университета на Кеймбридж

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

61

Nik68

07.05 2017 в 16:12

Направих си труда да прочета цялата дискусия. Респект Стефан. За сериозните познания. Много приятно съм изнендан.
А алабалистиката с цифри и клипчета в youtube /коиото, даже не е догледала позоваващата се на тях/ няма как да ме впечатлят. Изразът "живият организъм Земя ще се прочисти от вируси и паразити, и всякакви други клетки" говори повече за патология, а не за някаква теоретична наУчна подготвеност.

23293

52

Стефан

06.05 2017 в 10:30

Ако имаш пред вид "времето в науката", то работата е по-бърза, но и по-сложна. Прост пример:
В учебниците по физика, писани от дядо ми, думата "квант" я няма. В записките на майка ми, като студентка по физика я има, но случайно. Моята специалност е "квантова електроника", и това отдавна не е екзотично върхово знание.
Някак така.