Самолет се върна до Виена заради непочистената писта на Летище София

Владимир Йончев 18 януари 2017 в 19:50 24674 3

Снимка Георги Дренчев

Летище София преди няколко дни.

Самолет на австрийските авиолинии от Виена за София кръжа 20 минути над столицата и се върна обратно във Виена заради непочистената писта и летището ни.

Инцидентът роди вълна от негодувание на пътници, които след няколко часа полет най-накрая  пак се оказаха на изходната точка в австрийската столица, а депутатът от ПП "Нормална държава" Георги Кадиев се обади на транспортния министър Ивайло Московски и призова за незабавна оставка на шефа на летището.

Неприятният случай се е разиграл тази сутрин и за него има две версии, които в някои детайли се припокриват, но в други се разминават.

Според депутата Георги Кадиев, който пръв описа случаят във Фейсбук, десет минути преди самолетът да кацне, диспечерите казват на пилотите, че пистата не е подготвена и самолетът трябва да кръжи 20 мин. След още 10 минути им казват, че 3 часа ще е затворено и те тръгват към Белград, защото нямат гориво. След 30 минути им казват, че е отворено. Пилотът отказва да се върне, защото вече не знае на кого да вярва и ако пак го затворят, ще трябва да кацне на магистралата. Каца в Будапеща, после се връща във Виена. Пилотът лично обяснява това на ядосаните и уплашени пътници.

Всичко това заради неразборията на софийското летище, където при 5 см сняг не могат да подготвят една писта. Със сигурност обаче ще отчетат, че са я обработили и ще надпишат в парите, коментира Кадиев.

Според версията на Летища София, разпространена по-късно, пистата е била затворена за почистване между 9:10 и 10:15 часа.

В 9:46 пистата е била почистена, но измереният спирачен ефект е бил лош и затова е почистена отново, като второто почистване е приключило в първоначално обявения срок - точно в 10:15 часа.

Самолетът от Виена по разписание е трябвало да кацне в 9:40 часа, но е обявил закъснение от 23 минути и се е очаквал на летището в 10:03 часа.

Летище София отвори в 10:15 часа, повтарят отново властите в писмото си и завършват с азбучното правило, че екипажът е единственият, който може да вземе решение дали да кръжи във въздуха или да кацне на резервно летище.

Коментар на редакцията

Заглавията, че самолет е бил на косъм от катастрофа, са силно преувеличени. Ситуацията да се затвори писта за почистване при снеговалеж, също не е необичайна.

Необичайно е недоразумението между летището и пилотите. Ако пилотът е знаел, че летището ще бъде отворено в 10:15 часа, едва ли е щял да вземе решение да тръгне за Белград и да му се наложи да кацне в Будапеща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14057

2

morkoff

19.01 2017 в 09:28

Че на софийското летище са мърди едва ли има съмнение, при все че кацат десетина самолета на ден.
Но интересно е Кадийката какъв се явява. Телефонист на минисъра на транспорта?

11619

1

Танас

18.01 2017 в 20:29

А летище София нали знаят, че всеки самолет има едно нещо, наречено CVR или кокпит войс рекордер и там най-вероятно всичко е записано :)